Lindström työllisyyspaketista: "Mahdollisuuksia ja velvollisuuksia"

Työttömien olisi jatkossa osallistuttava kaikkiin heille tarjottuihin palveluihin. Työstä ei saisi lisäksi enää kieltäytyä siksi, että tulot laskevat. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin mukaan uudistukset avaavat työmahdollisuuden noin 10 000 työttömälle.

18.4.2016 10:42 | Päivitetty 18.4.2016 13:42

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström aloitti tiedotustilaisuuden nostamalla esiin kaksi asiaa, työnteon kannattavuuden lisäämisen ja niin sanotun aktiiviseen työnhakuun kannustamisen.

Lindströmin mukaan työllisyyspakettiin sisältyy kansalaisia koskevia "mahdollisuuksia ja velvollisuuksia".

– Arvioimme, että noin 10 000 työttömälle avautuu työmahdollisuus, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo tiedotteessa.

Jatkossa työtön ei voisi enää kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut.

Työttömien tulisi lisäksi osallistua kaikkiin heille tarjottuihin palveluihin. Samalla TE-toimistot tarjoaisivat töitä suoraan myös muilta kuin työnhakijan omalta alalta. Lisäksi työnhakuvalmennuksia sekä omaehtoista työnhakua lisätään.

Hallitus haluaa uudistaa myös työttömyysturvan työmatkoja koskevia säännöksiä. Jos työttömällä on oma auto, sitä tulisi jatkossa käyttää työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella.

Tulevaisuudessa työtä on otettava vastaan, jos työmatkoihin menee enintään kolme tuntia päivässä. Nyt raja on 80 kilometriä, joten pituuden sijaan työmatkaa lasketaan ajassa.

Valtion rahoittamaa työttömyysturvaa ohjataan jatkossa työttömän starttirahaan, palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen.

Ammattitaitosuojaa ei poisteta tai lyhennetä, mutta jatkossa on tarkoitus arvioida yksilökohtaisesti, pitääkö alkaa heti hakea töitä muulta kuin omalta alalta.

– Ei ole mitään mieltä jäädä odottamaan kolmeksi kuukaudeksi, että työttömyys pitkittyy, hallitusneuvos Päivi Kerminen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Peruspäivärahan eli noin 700 euron suuruista starttirahaa voitaisiin myöntää enintään vuodeksi. Palkkatuki olisi jatkossa enintään 30–50 prosenttia palkkauskustannuksista.

Liikkuvuusavustus voisi olla enintään 1 400 euroa. Avustuksessa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus.

Työttömyysturvan karenssi pitenee: jos ei ota tarjottua työpaikkaa vastaan, tulee nykyisen 60 päivän sijaan 90 päivän karenssi. Tämä rinnastuu siis tilanteeseen, jossa eroaa työpaikastaan.

Muutokset ovat ensin kaksivuotisia, jonka jälkeen muutoksia arvioidaan ja niiden jatkosta päätetään.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Muutokset ovat osa hallituksen kehysriihessä sopimaa työllisyyspakettia.

Näin on jo päätetty

Hallituksen työllisyyspakettiin sisältyy työn vastaanottamiseen liittyvien kannustinloukkujen purkaminen sekä työttömyysetuuksien käytön laajentaminen starttirahaan, palkkatukeen tai liikkuvuusavustukseen.

Käytännössä työttömän on otettava jatkossa työtä vastaan entistä tiukemmin ehdoin.

Toisaalta työttömyysetuuksia olisi mahdollisuus käyttää myös oman työllistymisen edistämiseen.

Toistaiseksi hallitus on toteuttanut jo useita työelämään liittyviä uudistuksia.

Huhtikuun lopussa eduskuntaan tuodaan esitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston alentamisesta 500 päivästä 400 päivään.

Lisäksi vuosilomaa saa jatkossa siirtää vasta kuuden päivän sairastamisen jälkeen, perhevapailta kertyy lomaa korkeintaan kuudelta kuukaudelta ja vuorotteluvapaan ehdot tiukkenevat, kun sekä kesto ja korvaus alenee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?