Deutsche Bank: EKP voi jakaa rahaa suoraan kansalaisten tileille

Deutsche Bank tulkitsee, että EU-laki kieltää helikopterirahan jakamisen jäsenvaltioille, mutta ei kansalaisille tai yrityksille.

15.4.2016 19:15

Euroopan keskuspankilla voi olla pelivaraa harjoittaa rahapolitiikkaa radikaalein keinoin, jos taloustilanne sen oikeuttaa, arvioi Deutsche Bank.

Saksalaispankin analyytikot arvioivat torstaina julkistetussa raportissa, että Euroopan unionin perussopimus jättää EKP:lle huomattavan paljon enemmän liikkumavaraa kuin ensi silmäyksellä luulisi.

EU:n lain artikla numero 123:n katsotaan yleisesti olevan este rahapoliittisen rahoituksen harjoittamiselle eli niin sanotun helikopterirahan jakamiselle euroalueella.

Helikopteriraha tarkoittaa sitä, että keskuspankki jakaa luomaansa rahaa suoraan jäsenmaiden budjetteihin tai euroalueen kansalaisten pankkitileille.

Helikopteriraha on noussut julkiseen keskusteluun rahapolitiikan keinona, koska keskuspankkien nykyiset keinot inflaation kiihdyttämiseksi tai talouskasvun piristämiseksi ovat olleet varsin tehottomia.

Artikla 123 kieltää EKP:ta antamasta rahoitusta valtioille tai julkisille organisaatioille tai ostamasta valtioiden velkapapereita liikkeeseenlaskussa. Saksan Bundesbank on kritisoinut, että EKP:n vuoden 2012 OMT-osto-ohjelma rikkoo vaarallisesti artikla 123:n henkeä.

Keskustelu rahapolitiikan radikaaleista keinoista kiihtyi maaliskuussa. Silloin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi, että helikopteriraha on hyvin mielenkiintoinen idea, joka ansaitsee selvitystä. Keskuspankin pääekonomisti Peter Praet sanoi kuitenkin aiemmin tässä kuussa, että idea ei nyt ole missään muodossa keskuspankin päättäjien keskusteluissa.

Deutsche Bank kuitenkin katsoo, että EU-lain tulkinnanvaraa voidaan joku päivä joutua käyttämään. Pankin mukaan EKP:n perussäännön artikla 20 antaa keskuspankille laajaa tulkintavaraa päättää rahoituksellisen valvonnan operationaalisista keinoista suhteessa artikla 123:een.

Saksalaispankki katsoo, että voidaan ottaa näkemys, että kielto ei koske rahapoliittista elvytystä, joka tapahtuu helikopterirahan jakamisella suoraan kotitalouksille tai yrityksille ohittaen valtion budjetin.

Sen sijaan muut rahapoliittisen rahoituksen radikaalit keinot, kuten ikuisten valtion lainapapereiden ostaminen tai keskuspankin taseessa olevien omaisuuserien alaskirjaus, voivat olla kielletty EKP:lta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?