Talouskasvu jää selvästi odotuksista – kuinka käy valtion budjetin?

Valtiovarainministeriö ennusti tänään 0,9 prosentin kasvua. Tämän vuoden budjetti tehtiin 1,3 prosentin kasvuvauhtiin nojaten.

14.4.2016 18:08 | Päivitetty 14.4.2016 21:22

Valtionvarainministeriö (VM) laski tänään ennustettaan Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta 0,9 prosenttiin, kun vielä joulukuussa VM uskoi bruttokansantuotteen kasvun yltävän 1,2 prosenttiin.

Valtion kuluvan vuoden budjetti on laadittu hieman tätäkin toiveikkaammalle kasvulle, syyskuussa ennustetulle 1,3 prosentille. Kuinka käy budjetille, kun kasvun ennustetaankin jäävän odotettua heikommaksi?

Ei oikeastaan mitenkään.

VM:n suhdanneyksikön päällikkö, finanssineuvos Mika Kuismanen vastaa, että bkt:n kasvua suurempi merkitys budjetille on inflaatioennuste, joka vaikuttaa monen sosiaalietuuden indeksiin. Kuluttajahintojen nousu korottaa indeksejä, jonka seurauksena valtion menot kasvavat.

Inflaatioennusteen lisäksi budjettiin vaikuttaa paljon yksityisen kulutuksen kasvu, koska tavaroiden ja palveluiden arvonlisäverosta syntyy paljon verotuloja. Suomen talouskasvu nojaa nyt kulutukseen.

– Voi käydä niin, että bkt kasvaa viennin ansiosta paljon mutta verotulot eivät, koska viennistä ei tule paljon verotuloja, Kuismanen sanoo.

VM ennustaa nyt yksityisen kulutuksen kasvavan tänä vuonna 1,0 prosenttia, kun budjetti on laadittu 0,8 prosentin kasvulle.

Ministeriön inflaatioennuste puolestaan odottaa nyt 0,3 prosentin nousua, kun syksyllä kuluttajahintojen ennustettiin kipuavan 1,1 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?