Soros: Pakolaissopimus ei toimi – EU-rahaa tarvitaan ainakin 30 miljardia vuodessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Soros: Pakolaissopimus ei toimi – EU-rahaa tarvitaan ainakin 30 miljardia vuodessa

EU:n on haalittava riittävä rahoitus, jotta pakolaisten tulva saadaan hallintaan, miljardööri tähdentää.

George Soros ­

12.4.2016 21:12 | Päivitetty 12.4.2016 21:01

Suursijoittaja George Soros varoittaa EU:ta vakavista seurauksista, mikäli pakolaiskriisin taltuttamiseen ei ohjata riittävästi varoja.

Amerikkalaiseen New York Review of Books -julkaisuun laatimassaan artikkelissa Soros moittii EU-maita vastuun välttelystä.

– Turvapaikanhakijat ovat epätoivoisia. Laillisille pakolaisille on tarjottava järkevät mahdollisuudet päästä määränpäähän Euroopassa, Soros kirjoittaa.

Hänen mukaansa EU:n ja Turkin viime kuussa neuvottelema kompromissiratkaisu käännyttää pakolaiset takaisin Turkkiin ei toimi. Sitä ei rahoiteta tarpeeksi. Se ohjaa osan pakolaisista maihin, joihin nämä eivät halua.

Lisäksi se jättää Kreikkaan päässeet pakolaiset talouskriisistä kärsivän maan harteille, mikä on synnyttämässä humanitaarisen kriisin.

Soroksen mukaan EU:n pitäisi ohjata kriisin hoitamiseen riittävästi varoja. Tämä tarkoittaisi vähintään noin 30 miljardia euroa vuodessa, mikä sisältäisi tukea Turkille ja muille Syyrian naapurimaille pakolaisten majoittamiseen. Osa pakolaisista pitäisi päästää Eurooppaan eli noin 300 000–500 000 vuodessa.

Soros myöntää, että 30 miljardia voi kuulostaa suurelta summalta. Tämä on kuitenkin vähemmän kuin prosentin neljännes koko EU:n vuosittaisesta bruttokansantuotteesta ja kalpenee niiden kulujen rinnalla, jotka esimerkiksi Schengenin romuttuminen aiheuttaisi.

– Pakolaiskriisi aiheuttaa eksistentiaalisen uhan Euroopalle, Soros painottaa.

Alkujaan unkarilaissyntyinen Soros pakeni itse kommunistien totalitaarista hallintoa 1940–1950-luvuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?