Pohjois-Carolina syrjii vessalailla – ei kannattaisi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vessalaki vei uudet työpaikat – syrjinnällä on iso hintalappu

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.4.2016 19:34, Päivitetty 12.4.2016 19:32

Pohjois-Carolinan vessalain seuraukset kertovat, miksi Suomen kannatti hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolaki.

Syrjintä ei kannata. Sen lisäksi, että syrjintä on väärin, se aiheuttaa myös taloudellisia tappioita. Tämän on saanut huomata Pohjois-Carolinan osavaltio Yhdysvalloissa.

Pohjois-Carolinassa tuli maaliskuussa voimaan niin kutsuttu vessalaki. Sen mukaan transsukupuoliset henkilöt saavat käyttää julkisessa käytössä olevia vessoja ja pukukoppeja vain syntymätodistuksessaan olevan sukupuolen mukaan. Lisäksi laki kieltää paikallishallinnolta omien, seksuaalista syrjintää ehkäisevien käytäntöjen säätämisen.

Asia nousi laajaan julkisuuteen, kun rock-tähti Bruce Springsteen perui konserttinsa Greensborossa Pohjois-Carolinassa viime viikolla lain vuoksi.

Kriitikoiden, kuten Springsteenin, mukaan laki on syrjivä. Näin ajattelee myös moni yritys.

Maksupalveluyhtiö PayPal hylkäsi viime viikolla suunnitelmansa rakentaa uusi toimipaikka Charlotteen Pohjois-Carolinaan.

Yli sadan yhtiön toimitusjohtajat puolestaan laativat vessalain hyväksyneelle kuvernööri Pat McCrorylle kirjeen, jossa he vastustivat syrjiviä käytäntöjä.

Uusimpana tänään pankkijätti Deutsche Bank kertoi, että se jäädyttää laajentumissuunnitelmansa Pohjois-Carolinassa. Syyskuussa saksalaispankki kertoi suunnittelevansa 250 ohjelmistosuunnittelijan palkkaamista keskukseensa Caryssä, jossa yhtiöllä on 900 työntekijää.

– Olemme sitoutuneita rakentamaan syrjimättömän työympäristön, Deutsche Bankin toimitusjohtaja John Cryan perusteli tiedotteessa.

Syrjinnän kustannukset – sekä inhimilliset että taloudelliset – ovat suuret. Nimekkäiden yritysten vastustaessa lakia vastaliikettä ei ole tullut.

Jos Pohjois-Carolinan päättäjät olisivat halunneet pohtia vessalain vaikutusta talouskasvuun, oppia olisi löytynyt Daron Acemoglun ja James A. Robinsonin kirjasta Why Nations Fail.

Kirjan keskeinen viesti on, että menestyneiden kansantalouksien taustalla ovat taloudelliset ja poliittiset instituutiot, jotka eivät syrji ihmisiä.

Siksi on hienoa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi viime viikolla tasa-arvoisen avioliittolain. Uudistus ei ainoastaan paranna ihmisoikeuksia vaan kehittää myös Suomen kansantaloutta.

Tuoreimmat osastosta