Hallitus tiukentaa työttömän velvollisuutta ottaa työtä vastaan

Hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketti tavoittelee 72 prosentin työllisyysastetta.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.), elinkeinoministeri Olli Rehn ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka kertoivat tänään uusista työllisyys- ja yrittäjyyslinjauksista.

12.4.2016 13:21 | Päivitetty 12.4.2016 19:49

Hallitus tavoittelee laatimallaan työllisyys- ja yrittäjyyspaketilla 72 prosentin työllisyysastetta ja 110 000:n uuden työpaikan luomista, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan.

Ministeriön mukaan niin sanottu kilpailukykysopimus toisi toteutuessaan 35 000–45 000 työpaikkaa. Lisäksi hallituksen "työllisyyden ja kilpailukyvyn kärkihanke" sekä niiden päivitykset olisivat tuomassa lisävauhtia tavoitteisiin pääsemiseksi.

Tänään esittelemässään työllisyyspaketissa hallitus kiristää työttömän velvollisuutta ottaa työtä vastaan ja osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Lisäksi työttömyysetuuksien käyttöä laajennetaan niin, että työtön voi jatkossa käyttää etuutta toimeentulon sijaan myös liikkuvuusavustukseen, starttirahaan tai palkkatukeen.

Hallitus valmistelee työttömyysturvajärjestelmään muutoksia, joiden se toivoo lisäävän työttömien halua itsensä työllistämiseen esimerkiksi sivutoimisesti.

Lisäksi hallitus aikoo selvittää uuden, työttömille työnhakijoille suunnatun Työnäyte-palvelun käyttöönottoa. Työnäyte tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä mahdollisen työnantajan tehtävissä.

Tulevien itsehallintoalueiden perustamista hallitus pyrkii edistämään siirtämällä työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun maakunnalliselle toimijalle. Tässä yhteydessä kokeillaan alueellisia "asiakaslähtöisiä työllisyyspalveluja" vuosina 2017–2018.

Syksyn budjettiriiheen on määrä valmistella uusia työllisyystoimia, ministeriö sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?