Saudi-Arabia pyristelee irti öljystä vanhoin keinoin – nuori prinssi haluaa näyttää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saudi-Arabia pyristelee irti öljystä vanhoin keinoin – nuori prinssi haluaa näyttää

Saudi-Arabian kruunupsinssi Mohammed bin Nayef ja varakruununprinssi Mohammed bin Salman (oik.) presidentti Barack Obaman vieraana viime kesänä.

Julkaistu: 11.4.2016 15:27, Päivitetty 11.4.2016 15:33

Saudi-Arabialla on 2 000 miljardin dollarin julkisten investointien rahasto, jonka tarkoituksena on auttaa maata irti öljyriippuvuudesta. Tutkijan mukaan saudit pyrkivät kopioimaan Dubain menestystä.

Öljyn halpeneminen on saanut Saudi-Arabian tarttumaan uudella tarmolla vanhoihin uudistuksiin, joilla pyritään monipuolistamaan taloutta ja lisäämään riippumattomuutta öljy- ja kaasutuloista.

– Talouden monipuolistamista on yritetty siellä jo kymmeniä vuosia, mutta melko hitaasti ja melko huonolla menestyksellä, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Tito Gronow sanoo Taloussanomille.

Tähän asti ristiriitaiset intressit ja poliittisen tahdon puute ovat hidastaneet uudistuksia, mutta nyt öljyn hintavaihtelut luovat niille lisäpainetta.

BBC:n mukaan Saudi-Arabian öljytulot laskivat viime vuonna lähes neljänneksen. Öljy vastaa yli 70 prosentista koko maan tuloista.

Uutta työvoimaa ja uusia veroja

Saudi-Arabia on elvyttänyt saudisaatio-ohjelmansa, jolla maan omia kansalaisia yritetään saada työmarkkinoille. Maan asukkaista saudeja on noin 40 prosenttia, mutta työvoimasta vain 10 prosenttia.

Maa yrittää tukea myös naisten osallistumista työmarkkinoille ja kehittää koulutussektoria. Saudinaisten palkkatyö on vielä varsin epätavallista, eikä vaativiin tehtäviin juuri löydy korkeasti koulutettuja saudeja.

Valtio tuloja myös lanseeraamalla muun muassa arvonlisäveron ja haittaveroja. Kovin laajaa veropohjan uudistusta ei Gronowin mukaan kuitenkaan ole näkyvissä.

Aiemmin tällä viikolla maa ilmoitti myös haluavansa kaksinkertaistaa osakemarkkinoidensa koon ja helpottavansa ulkomaisia sijoituksia pörssiin. Maa aikoo yksityistää valtionyhtiöitä ja houkutella yksityisiä pörssiin.

Uudistus liittyy maan laajempiin pyrkimyksiin laajentaa ulkomaalaisten omistusoikeutta Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia suunnittelee listaavansa öljy-yhtiönsä Saudi Aramcon pörssiin ja myyvänsä siitä korkeintaan viisi prosenttia. Rahat tulisivat todennäköisesti Saudi-Arabialla 2 000 miljardin dollarin julkisten investointien rahastoon, jonka tarkoituksena on auttaa maata irti öljyriippuvuudesta.

Nuori prinssi haluaa näyttää

Osaltaan uudistukset johtuvat myös nuoren varakruununprinssin Mohammed bin Salmanin henkilökohtaisista pyrkimyksistä.

Saudi-Arabiassa poliittinen ja taloudellinen valta eivät ole erkaantuneet toisistaan, Gronow muistuttaa. Bin Salman nimitettiin varakruununprinssiksi viime keväänä, ja hän on käytännössä ohittanut merkityksessä kruununprinssi Mohammed bin Nayefin.

– Bin Salman haluaa näyttää sekä kotimaiselle, alueelliselle että kansainväliselle yleisölle, mihin pystyy.

Osaltaan samasta syystä Saudi-Arabia on niin voimakkaasti mukana Jemenin konfliktissa, Gronow uskoo.

Gronowin mukaan saudit halunnevat kopioida muun muassa Dubain menestystä. Dubai on onnistunut monipuolistamaan talouttaan uusille aloille, kuten finanssisektorille.

Saudi-Arabia kuitenkin eroaa Dubaista paitsi lainsäädännöltään, myös ilmapiiriltään. Dubaissa toimiminen on huomattavasti helpompaa.

Konservatiivisuus juontuu pitkälle menneisyyteen ja "puhtaan islamin" seuraamiseen koko maan hallinnon legitimoijana, Gronow sanoo. Hallitsijoiden esi-isät onnistuivat kokoamaan alueen eripuraiset heimot yhteen oikeaan islamintulkintaan vedoten, ja siihen hallinnon legitimiteetti edelleen perustuu.

Tyytymättömillä vähän vaihtoehtoja

Tähän asti hallinto on käytännössä nojannut öljytuloihin, joista kansalaiset ovat päässeet nauttimaan.

– Jos siihen tulee häiriöitä, kansalaiset voivat alkaa kyseenalaistaa hallintojärjestelmää, niin kuin jotkut ovatkin tehneet ja hakeutuneet radikaalin islamin pariin.

Muita vaihtoehtoja ei juuri ole, Gronow sanoo. Maassa ei ole järjestäytynyttä oppositiota tai sosiaalisia liikkeitä, jotka pyrkisivät aktiivisesti uudistamaan maata.

– Kun ei ole kanavaa jonka kautta tuoda esiin huolensa ja toiveensa, osa päätyy ääriratkaisuihin.

Maan hallinto joutuu siis tasapainottelemaan uudistusten ja konservatiivisen perinteen kanssa. Mutta uuden sukupolven myötä voi tulla uusia avauksia, Gronow uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?