Suomen päättäjiltä satelee tuomioita veronkiertäjille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen päättäjiltä satelee tuomioita veronkiertäjille

Suomalaiset poliitikot yli puoluerajojen puhuvat nyt lähes yhteen ääneen: Panaman paperien paljastamaan verokikkailuun on puututtava.

Panama City ­

5.4.2016 13:26 | Päivitetty 5.4.2016 13:41

Suomen päättäjät ovat tuominneet laajalla rintamalla niin sanottujen Panaman paperien paljastaman veronkierron, joka koskee Ylen mukaan myös pankkikonserni Nordeaa ja jopa satoja suomalaisia.

Jyrkän paheksuntansa ovat ilmaisseet muun muassa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.), joka kiroili tänään blogissaan "ihmisen ahneutta".

Soini kertoo Ilta-Sanomille, että perussuomalaisilla on tili Nordeassa, jonka kohtaloa puoluehallitus tarkastelee seuraavassa kokouksessa.

Suomalaispoliitikoista Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on ehtinyt jo todeta, ettei puolue voi enää olla Nordean asiakas.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) mukaan kansainvälistä yhteistyötä veronkierron ja muun harmaan talouden kitkemiseksi pitää lisätä.

– Ongelmiin on tähän asti puututtu liian ponnettomasti, vaikka myös edistystä on tapahtunut, tiedotteessa todetaan.

Suomi on allekirjoittanut sopimuksen tietojenvaihdosta, joka tulee verotusmenettelyä koskevan esityksen hyväksymisen jälkeen sovellettavaksi. Sopimuksessa on mukana lähes 80 valtiota ja oikeusaluetta.

Lintilä ehdottaa kotimaista seuranta- ja arviointiryhmää veronkierron ja muun harmaan talouden kitkemiseen. Puolueiden lisäksi työryhmässä tulisi olla muun muassa verohallinnon ja poliisin edustus.

– Tarvitaan vaalikaudet ylittävä yhteinen näkemys ja sen mukaisia ratkaisuja. Oppositiolla on ollut vakavan pohtimisen arvoisia esityksiä sen lisäksi, mitä hallitus tekee, Lintilä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?