Työtahti tappoi Japanissa yhä useamman – naiset myös vaarassa

Ennätysmäärä japanilaisia työntekijöitä kuoli työuupumuksen takia viime vuonna. Tappava työtahti ei ole enää vain valkokaulusmiesten ongelma vaan myös julkisen alan naisten.

3.4.2016 11:45 | Päivitetty 3.4.2016 11:47

Japanilaisen työelämän surullinen ilmiö, kuolinsyynäkin virallinen karoshi – työrasituksesta johtuva kuolema, on yhä yleistynyt Japanissa.

Kuolintapausten määrä on neljässä vuodessa kasvanut 45 prosenttia 29-vuotiaiden ja sitä nuorempien keskuudessa. Tilastoa ylläpitää japanin työministeriö, joka käsittelee tapauksia koskevat korvaushakemukset. Siitä kertoi uutistoimisto Reuters.

Työministeriö tunnistaa kahdenlaiset karoshit, työhön liittyvät sydänsairaudet sekä työuupumukseen liittyvät itsemurhat. Viimeisen vuoden aikana tapauksia kirjattiin jo 1456.

Ilmiö on aiemmin liitetty bisnesmiesten rankkaan työelämään, mutta näin ei ole enää. Japanin bisneselämästä ympäripyöreitä päiviä paiskivien miesten lisäksi vaara vaanii nykyään myös naisia. Naisten osuus on noussut 39 prosenttia.

Useimmin kuolintapauksia sattui julkisella puolella terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa sekä yksityisellä sektorilla laivanrakennuksessa ja rakennusaloilla.

Kaikki kyseiset alat kärsivät kroonisesta työvoimapulasta. Japanissa työvoiman kysyntä on ylipäätään vahvaa, sillä jokaista hakijaa kohden on 1,28 paikkaa. Silti osa työpaikoista puristaa työntekijät uuvuksiin hengenvaarallisella tavalla.

Uhrien etuja ajavan järjestön mukaan luku on todellisuudessa kymmenkertainen, koska hallitus ei halua kertoa ongelman koko laajuutta.

Järjestön edustajan Hiroshi Kawahiton mukaan todellinen ongelma ovat liian pitkä työaika, eikä hallituksella halua leikata työaikaa. Japani ei ole rajoittanut työajan pituutta.

Karoshin mukaan 1980-luvulla kuolleista 95 prosenttia oli keski-ikäisiä valkokaulustyöläisiä, mutta nykyään 20 prosenttia heistä on naisia.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?