Fiva: Pankkien tulot entistä riippuvaisempia sijoituksista

Oikeusministeriön työryhmä esittää, että tulevaisuudessa negatiivinen viitekorko voisi syödä pankin marginaalia. Fivan mukaan ehdotus on ongelmallinen.

14.3.2016 10:00 | Päivitetty 14.3.2016 13:07

Suomalaisten pankkien tulot ovat entistä riippuvaisempia niiden sijoitustoiminnasta, kun korkokatteet laskevat.

Näin arvioi Finanssivalvonta (Fiva) katsauksessaan pankkien ja työeläkevakuuttajien tilaan.

– Pankkien on varauduttava siihen, että Suomen heikko talouskasvu ja poikkeuksellisen haastava markkinaympäristö vaikuttavat niiden tuloksentekokykyyn. Lisäksi matala korkotaso ja sijoitusmarkkinoiden epävarmuus edellyttävät työeläkesektorin toimijoilta hyväksyttävän riskitason jatkuvaa arviointia suhteessa vakavaraisuuteen ja tuottotavoitteeseen, johtaja Anneli Tuominen toteaa Fivan tiedotteessa.

Vaikesta markkinatilanteesta huolimatta pankit paransivat Fivan mukaan kannattavuuttaan ja vakavaraisuuttaan viime vuonna.

Työeläkevakuuttajien vakavaraisuus oli hyvällä tasolla, mutta riskit suuria. Yhtiöiden sijoitustoiminnan tuotto jäi viime vuodelta viiteen prosenttiin eli ne saavuttivat tuottovaatimuksensa niukasti.

Poikkeuksellisen alhainen korkotaso on saanut pankit varautumaan uusissa lainasopimuksissa siihen, että negatiivista viitekorkoa ei vähennetä asiakkaan marginaalista.

Fiva korostaa, että lailla tulisi mahdollistaa sopimusehto, joka turvaa pankille vähintään marginaalin. Oikeusministeriön työryhmä esittää, että tulevaisuudessa negatiivinen viitekorko voisi syödä pankin marginaalia.

Fivan mukaan tämä voisi johtaa marginaalien nousuun tai se voisi rajoittaa asiakkaiden saatavissa olevia korkovaihtoehtoja.

Fivan mukaan muutos olisi ongelmallinen pankeille, koska korkojen laskiessa myös pankin antolainauksen tuotot laskevat enemmän kuin varainhankinnan kustannukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?