SAK:n hallitus hyväksyi "Suomen mallin" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAK:n hallitus hyväksyi "Suomen mallin"

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallitus on hyväksynyt yksimielisesti alustavan sovun niin sanotusta Suomen mallista.

11.3.2016 9:34 | Päivitetty 11.3.2016 10:58

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallitus on hyväksynyt yksimielisesti alustavan sovun niin sanotusta Suomen mallista.

Puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan SAK odottaa nyt vastausta maan hallitukselta siitä, kelpaako työmarkkinaosapuolten palkkalinjaus sille.  

Työmarkkinaosapuolet sopivat torstaina niin sanotusta Suomen mallista. Mallin ajatuksena on, että vientialat määrittelevät tulevaisuudessa palkankorotusten tason. Samanlainen malli on voimassa muun muassa Ruotsissa.

Mallissa työehtosopimusten palkkataso määrittyy vuoden 2017 jälkeen neljän periaatteen pohjalta. Nämä ovat vientialojen kilpailukyky, työllisyys, tuottavuus sekä julkisen talouden tasapaino.

Sovittu palkkalinjaus auttaa kelvatessaan hallitusta laskemaan, miten palkkaratkaisut vaikuttavat kansantalouteen ja linjaamaan laskelmien pohjalta verotuksen tason.

Veronkevennykset ovat tärkeä kysymys SAK:n suurimmalle liitolle PAMille, joka päätti maanantaina, ettei se hyväksy alustavaa sopua yhteiskuntasopimuksesta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan ilmoitti, ettei työmarkkinasovun kattavuus riitä, eikä työmarkkinaneuvotteluja voida aloittaa yhteiskuntasovun pohjalta.

Toiveet kohdistuvat sopimukseen Suomen mallista, joka saattaa avata jumiutuneet työmarkkinaneuvottelut ja edistää näin yhteiskuntasopimuksen syntymistä.

PAMin Ann Selin kommentoi tuoreeltaan, että PAM odottaa hallitukselta yhä konkreettisia vastauksia tulevista verolinjauksista.

PAMin hallitus kokoontuu uudelleen ensi torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?