Työttömyysturvan menot nousivat jo 90-luvun alun tasolle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työttömyysturvan menot nousivat jo 90-luvun alun tasolle

Työttömyysturvan menot ovat kasvaneet neljä vuotta peräkkäin. Työttömyyskassat ja Kela maksoivat viime vuonna työttömyyskorvauksia yhteensä viisi miljardia euroa.

9.3.2016 13:34 | Päivitetty 9.3.2016 13:35

Viime vuonna työttömyysturvan menojen kasvu oli kahta edellisvuotta pienempää, mutta kokonaissumma nousi uuteen huippuunsa.

Työttömyyskassat ja Kela maksoivat viime vuonna työttömyyskorvauksia yhteensä viisi miljardia euroa, ilmenee Kelan tänään julkistamasta tilastokatsauksesta. Kasvua oli kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Kelan maksamien työttömyyden perusturvaetuuksien menot olivat viime vuonna suuremmat kuin koskaan aikaisemmin.

Työttömyysturvan menot olivat viime vuonna kaksinkertaiset verrattuna vuoteen 2008, jolloin menot olivat pienimmät 2000-luvulla.

Menot olivat edellisen kerran yli viisi miljardia euroa vuoden 2015 rahanarvossa mitattuna vuosina 1993-1994.

Viime vuonna keskimääräinen ansiopäiväraha oli 66,98 euroa päivässä. Keskimääräinen työmarkkinatuen päiväkorvaus oli 35,32 euroa. Kelan havaintojen mukaan yhä useammalla työttömyysetuuden saajalla on samanaikaisesti ansiotuloja.

Vuoden 2014 alussa käyttöön otettu 300 euron ansiotulojen suojaosa ei vähentänyt sovitellun päivärahan saajien määrää, vaikka alle suojaosan verran kuukaudessa tienaavat saavat nykyisin täyttä työttömyysetuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?