Fortum tekee asiakkaidensa lämminvesivaraajista voimalaitoksen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortum tekee asiakkaidensa lämminvesivaraajista voimalaitoksen

Fortumin mukaan kokeiluhanke on askel kohti tilannetta, jossa kotitaloudet ja niiden käyttämät energiaratkaisut muodostavat uudenlaisen toimijan sähkömarkkinoille.

­

9.3.2016 9:18

Energiayhtiö Fortum on aloittanut asiakkaidensa kanssa kokeilun, jossa rakennetaan kysyntäjoustoon perustuva virtuaalivoimalaitos.

Fortum kokoaa noin 70 omakotitaloasiakkaan lämminvesivaraajista yhteensä yli sadan kilowatin virtuaalivoimalaitoksen, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Voimalaitoksen kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridille sähköjärjestelmän jatkuvan tehotasapainon ylläpitämiseen.

Fortum sanoo kyseessä olevan Suomen ensimmäinen hanke, jossa kotitaloudet yhdessä sähkönmyyjän kanssa osallistuvat tehotasapainon ylläpitoon, ja jossa kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiölle. Aiemmin vastaavaa on tehty teollisuuden sähkökuormilla.

– Rakennamme lämminvesivaraajiin perustuvassa pilotissamme eräänlaista virtuaalista voimalaitosta, joka ei tuota sähköä, vaan joka jättää hetkellisesti käyttämättä sähköä tietyn tehon verran, sanoo projektista vastaava kehityspäällikkö Janne Happonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa tätä tehoa voidaan käyttää samalla tavalla sähköjärjestelmän tasapainottamiseen kuin voimalaitoksen tuottamaa tehoa. Happonen sanoo, että tasapainon kannalta on sama, tuotetaanko sähköä lisää vai jätetäänkö sitä käyttämättä.

Teknisesti Fortumin pilotin virtuaalivoimalaitos perustuu lämminvesivaraajien kauko-ohjaamiseen. Kun sähköjärjestelmässä tarvitaan lisää tehoa, Fortum ohjaa kokeiluun osallistuvien talouksien lämminvesivaraajien toimintaa hetkellisesti ilman, että sillä on vaikutusta kodin lämmitykseen tai lämpimään käyttöveteen.

Fortum sanoo kokeiluhankkeen olevan askel kohti "älykästä kaupunkia", jossa kotitaloudet ja niiden käyttämät energiaratkaisut muodostavat uudenlaisen toimijan sähkömarkkinoille. Kotitaloudet voivat yhdessä toimiessaan vähentää tehon tarvetta tai tuottaa sähköä vaikkapa purkamalla akkujen tehoa yhtä aikaa.

Yhtiön mukaan kummassakin tapauksessa kyse on sähköverkon näkökulmasta säätövoimasta, joka voi isossa mittakaavassa paitsi tasapainottaa sähköverkon toimintaa, myös vähentää fossiilisia polttoaineita käyttävien huipputeholaitosten tarvetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?