"Alhaisesta öljyn hinnasta tulee ongelma Saudi-Arabialle" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Alhaisesta öljyn hinnasta tulee ongelma Saudi-Arabialle"

Julkaistu: 16.2.2016 18:03, Päivitetty 16.2.2016 20:19

Maailman suurin öljyntuottajamaa Saudi-Arabia on arvioinut väärin nopeuden, jolla Yhdysvaltain liuskeöljytuottajat pystyvät palaaman markkinoille, arvioi Helsingissä vieraillut raaka-aineasiantuntija.

Raakaöljyn hinta painui viime vuonna ennätysalhaiseksi, kun Saudi-Arabialla ja sen Opec-liittolaisilla ei ollut halua rajoittaa tuotantoaan. Öljyjätin uskotaan yleisesti haluavan ajaa halvoilla hinnoilla pois markkinoilta muita tuottajia, erityisesti Yhdysvaltain liuskeyhtiöitä, joiden tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin Saudi-Arabian.

Öljy-yhtiö Bakes Hughesin tilastojen mukaan USA:ssa toiminnassa olevien öljynporaustornien määrä onkin yli puolittunut reilun vuoden aikana.

– Saudi-Arabia ei ole huomioinut, että nämä vesisärötysyhtiöt voivat lisätä operaatioitaan yhtä nopeasti kuin ne ovat supistaneetkin heti, kun öljyn hinta nousee hyväksyttävälle tasolle. Tämä tarjontareaktio tulee olemaan nopea, arvioi indeksiosuusrahastoihin erikoistuneen ETF Securitiesin tutkimusjohtaja James Butterfill Taloussanomille.

Saudit voivat pitää öljyn halpana vuoden 2017 loppupuolelle

Öljyn hinta pysyy Butterfillin arvion mukaan alhaisena niin kauan kuin Saudi-Arabia säilyy maksukykyisenä nykyisellä öljyn hinnalla. Saudi-Arabian valtion budjetti on vajonnut jo alijäämäiseksi. Vaje on 15 prosenttia bruttokansantuotteesta, ja se on suurin 25 vuoteen.

Saudi-Arabia pystyy kuitenkin elämään varsin pitkään budjettivajeen kanssa, koska öljymaalla iso valtiollinen rahasto, Butterfill huomauttaa. Rahaston koko oli viime vuonna 750 miljardia dollaria ja siitä on nyt käytetty noin sata miljardia dollaria.

Butterfill arvioi, että Saudi-Arabia pystyy nykyisellä öljyn hintatasolla rahoittamaan rahastolla taloutensa helposti aina vuoden 2017 loppupuolelle saakka.

– Sen jälkeen alhaisesta hinnasta tulee ongelma Saudi-Arabialle. Opec on varautunut, että hinta pysyy alhaisena vuoteen 2017–2018, mutta he voivat toimia ennen sitä, Butterfill sanoo.

Tänään Saudi-Arabia ja Venäjä ilmoittivatkin jäädyttävänsä öljyntuotantonsa tammikuun tasolle.

Markkinat pettyvät Iranin öljytuotantoon

Öljyn hinta on nyt alle tuotannon rajakustannuksen, joka on Butterfillin mukaan 45 dollaria barrelilta. Saudi-Arabialla voitollisen tuotannon raja on noin 30 dollaria barrelilta, joka ei kuitenkaan ota huomioon kaikkia valtiolle syntyviä kustannuksia.

Kaikilla Opec-mailla voitollisen tuotannon raja on noin 75 dollaria barrelilta. Noin 70 prosenttia tuotannosta on Butterfillin arvion mukaan tällä hetkellä tappiollista.

– Öljyn hintaan vaikuttaa tällä hetkellä heikko sentimentti eivätkä fundamentit. Uskomme, että fundamenttien vaikutus vahvistuu jossain vaiheessa, Butterfill ennakoi.

Samaan aikaan Iranin öljytuotanto on vapautumassa talouspakotteista. Butterfill arvioi kuitenkin, että sijoittajilla on liian suuret odotukset Iranin tuotannon määrästä. Tuotantoa rajoittaa Iranin öljyinfrastruktuurin heikko kunto.

– Markkinat todennäköisesti pettyvät Iranin tuotantolukuihin, kun ne julistetaan helmikuussa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?