Fivalle halutaan valtuudet nostaa pankkien pääomavaatimuksia

Valtiovarainministeriön työryhmä ehdottaa lainmuutosta, joka antaisi Finanssivalvonnalle (Fiva) mahdollisuuden nostaa pankkien pääomavaatimuksia, valtioneuvosto tiedottaa.

5.2.2016 10:56

Valtiovarainministeriön asiantuntijatyöryhmä ehdottaa lainmuutosta, joka antaisi Finanssivalvonnalle (Fiva) mahdollisuuden asettaa pankeille vaatimuksia lisäpääomasta, valtioneuvosto tiedottaa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että pankkien ydinpääoman vähimmäismäärää voitaisiin harkinnan mukaan nostaa. Fiva käyttäisi lisätyökalua rahoitusjärjestelmän vakauden turvaamiseksi.

Ehdotus pohjaa EU-lainsäädäntöön joka mahdollistaa pankeille asetettavan niin sanotuin järjestelmäsriskipuskurin. Uudistus on työryhmän mukaan tarpeen, koska Suomen pankkijärjestelmä on "huomattavan keskittynyt".

– Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF), Euroopan järjestelmäriskikomitea (ESRB) ja teollisuusmaiden järjestö OECD ovat toistuvasti kiinnittäneet huomiota siihen, että Suomen viranomaisilla ei ole riittävästi välineitä rahoitusjärjestelmän rakenteellisen vakauden turvaamiseen, tiedotteessa todetaan.

Työryhmän mukaan korotettu pääomavaatimus kasvattaisi pankkien riskinsietokykyä, vähentäisi pankkikriisien todennäköisyyttä ja pienentäisi mahdollisten kriisien kustannuksia.

Lyhyellä aikavälillä kotitalouksien ja yritysten luottojen hinta voisi kuitenkin nousta ja osaltaan hidastaa talouskasvua. Pitkällä aikavälillä ydinpääoman korotus taas vahvistaisi Suomen pankkijärjestelmän häiriönsietokykyä ja osaltaan edistäisi talouden vakautta ja luotonantokykyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?