Bensan hinta painui alimmilleen vuosiin Yhdysvalloissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bensalitra 0,37 euroa – jotkut saavat näin halvalla

Yhdysvalloissa bensan hinta on pudonnut matalimmilleen sitten vuoden 2009.

30.1.2016 12:54

Raakaöljyn hinnanlasku on painanut bensiinin hintaa Yhdysvalloissa niin, että gallonan (noin 3,8 litraa) hinta on pudonnut jo lähelle 1,50 dollaria (1,38 euroa) ensimmäistä kertaa vuoden 2009 jälkeen. Litra bensaa maksaa siis noin 0,4 dollaria (0,37 euroa).

Pumppuhinnat ovat pudonneet maanlaajuisesti noin 23 senttiä gallonalta viime vuodesta. Tämä tarkoittaa yhteensä lähes 80 miljoonan dollarin säästöjä päivässä amerikkalaisautoilijoille, Yhdysvaltojen autoliiton AAA:n tiedottaja Michael Green sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Halvinta bensaa saa nyt AAA:n tilastojen mukaan Oklahomasta, jossa gallona maksoi 1,519 dollaria eli lähes 30 senttiä vähemmän kuin maassa keskimäärin. Torstaina keskimääräinen hinta gallonalta oli 1,81 dollaria (1,67 euroa).

Hintoja painaa nyt myös se, että kysyntä on tähän aikaan vuodesta hyvin heikkoa ja tarjonta on runsainta pitkään aikaan.

WTI-raakaöljyn 68 prosentin hinnanlasku runsaan puolentoista vuoden aikana on kasvattanut öljynjalostajien marginaaleja, mikä on kannustanut niitä tuottamaan ennätysmäärän polttoaineita. WTI-laadun hinta putosi viime viikolla 26,19 dollariin barrelilta eli alimmilleen sitten vuoden 2003 toukokuun.

Amerikkalaiset ovat ottaneet ilon irti halvasta bensasta, sillä ajokilometrejä tuli viime vuoden tammi-marraskuussa ennätysmäärä. Polttoaineen halpuuden lisäksi ajamista on vauhdittanut työllisyyden paraneminen.

Bensan hinta on laskenut myös Suomessa. Öljy- ja biopolttoainealan hintaseurannan mukaan bensalitra maksoi 1,35 euroa tammikuun puolivälissä. Bensan hintoja seuraavan sivuston Polttoaine.netin mukaan halvinta bensaa sai eilen Harjavallasta, jossa hinta oli 1,26 euroa.

Suomessa valtaosa hinnasta on veroja. Bensalitran veroton hinta oli viime vuonna keskimäärin 0,45 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?