Helsingin yliopisto alkaa periä lukukausimaksuja – jopa 25 000 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsingin yliopisto alkaa periä lukukausimaksuja – jopa 25 000 euroa

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.1.2016 10:48, Päivitetty 29.1.2016 10:49

Yliopisto ottaa käyttöön ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksut ensi vuoden syksynä. Maksut vaihtelevat koulutusohjelmakohtaisesti.

Helsingin yliopisto alkaa periä lukuvuosimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta uusilta opiskelijoilta syyslukukaudesta 2017 alkaen.

Vieraskielisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin tulevien opiskelijoiden lukuvuosimaksu on 10 000–25 000 euroa.

Koulutusohjelmakohtaisen lukuvuosimaksun suuruudesta päättää opetuksesta vastaava vararehtori Keijo Hämäläinen toukokuun loppuun mennessä.

Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan, että ohjelmakohtaisen maksun määrittelyssä huomioidaan erityisesti hinnoittelua koskeva kansainvälinen vertailuaineisto, jonka yliopisto on hankkinut ulkopuoliselta asiantuntijalta.

Opiskelijan lukuvuosimaksun suuruus säilyy samana koko tutkinnon suorittamisen ajan. Yliopisto tekee vuosittain päätöksen uusien opiskelijoiden ohjelmakohtaisista maksuista.

Maksut eivät koske jo ennen syyslukukautta 2017 opintonsa aloittaneita.

Saatua rahoitusta käytetään Helsingin yliopiston mukaan suurimmaksi osaksi kansainvälistymisen edistämiseen eli ohjelmien ja palvelujen kehittämiseen.

Uudistetussa yliopistolaissa edellytetään, että yliopistolla on apurahaohjelma maksulliseen tutkinto-ohjelmaan osallistuvien opiskelijoiden tukemiseksi. Apurahaohjelman ensisijainen tavoite on opiskelijarekrytoinnin tukeminen ja kansainväliseen kilpailuun vastaaminen.

Apuraha myönnetään opiskelijan oman hakemuksen perusteella ja niitä myönnetään myös toisen vuoden opiskelijoille. Apurahaohjelmasta voidaan myöntää täysiä ja osittaisista lukuvuosimaksuhuojennuksia sekä elinkustannusstipendejä.