OECD patistaa Suomea: Työttömyyskorvaukset kuriin ja vanhemmat töihin

Suomalaiset voivat hyvin, mutta maan talous on heikossa jamassa. Tämä johtuu monin paikoin siitä, että Nokia, paperiteollisuus ja Venäjä kompuroivat. Näin arvioi OECD. Uudessa Suomi-raportissaan teollisuusmaiden järjestö kehottaa parantamaan kilpailukykyä ja huolehtimaan julkisen talouden kestävyydestä.

28.1.2016 10:30 | Päivitetty 28.1.2016 11:28

Suomen hallituksen kaavailemat rakenteelliset uudistukset ovat kunnianhimoisia. Näin luonnehtii OECD tänään julkaistussa Suomi-raportissaan. Raportin mukaan hallituksen suunta on oikea, mutta samanaikaisesti Suomen pitää huolehtia investoinneista tulevaisuuteen.

106-sivuisessa raportissaan OECD:n asiantuntijat tarkastelevat Suomen taloutta useista eri näkökulmista. Pariisissa päämajaansa pitävän järjestön asiantuntijat antavat myös suosituksia siitä, miten suomalaisten tulisi toimia, jotta Suomi voisi jatkaa nykyisistä "korkeista tuloista ja hyvinvoinnista" nauttimista myös tulevina vuosina.

Ensimmäinen suosituksista koskee julkista taloutta, jonka osalta OECD suosittaa asteittaisia toimenpiteitä. Ensi alkuun pitäisi hillitä julkisen sektorin menojen kasvua hallituksen suunnitelmien mukaan, asiantuntijat suosittelevat.

Tuottavuus rapautumassa

Järjestö on huolissaan myös tuottavuuden rapautumisesta Suomessa. Lääkkeiksi asiantuntijat tarjoavat lainsäädännön yksinkertaistamista kaupan alalla, liikenteessä ja rakentamisessa.

OECD keventäisi työn verotusta parantaakseen sen houkuttelevuutta, mutta kiristäisi henkilökohtaisen kiinteän omaisuuden veroja sekä epäsuoria veroja. Arvonlisäveroa järjestö yksinkertaistaisi poistamalla useita tuotteita matalamman verokannan piiristä.

OECD kehottaa Suomea jatkamaan kasvihuonekaasujen vähentämistä. Järjestö vauhdittaisi tätä luopumalla vähitellen ympäristölle haitallisista tuista sekä yhdenmukaistamalla alan verotusta.

Vanhemmat töihin, työttömyyskorvaukset kuriin

Suomalaisia työmarkkinoita OECD uudistaisi lyhentämällä sitä aikaa, jonka vanhemmat voivat käyttää yhteensä ollakseen lastensa kanssa kotona. Järjestö myös leikkaisi kotihoidontukea kannustaakseen naisia työmarkkinoille.

OECD lyhentäisi työttömyyskorvausten kestoa ja leikkaisi niiden tasoa. Teollisuusmaiden järjestö suosittelee, että työttömiä pitäisi myös patistaa ahkerammin hakemaan töitä ja raportoimaan tekemisistään jo varhaisessa vaiheessa työttömyyttä.

Myös eläkeputkista pitäisi hankkiutua eroon ja rajoittaa sitä, ketkä kaikki voivat päästä työkyvyttömyyseläkkeelle, järjestö kehottaa. Eläkejärjestelmää järjestö kehittäisi siten, että vaativissa töissä työskennelleiden eläke olisi tiukemmin sidottu heidän odotettavissa olevaan eläkeikäänsä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on peräänkuuluttanut paikallista sopimista, ja tämä sopii myös OECD:lle. Järjestön mukaan palkoista sopiminen työpaikoilla toisi joustavuutta ilman, että kilpailukyky vaarantuu. Järjestö myös vahvistaisi valtakunnansovittelijan roolia.

Ammattikoulutukseen OECD kaipaa lisää painotusta perusosaamisen, kuten luku- ja laskutaidon, vahvistamiseen. OECD:n mukaan suomalainen järjestelmä tuottaa turhan kapean alan osaajia, joilla ei ole riittävää perusosaamista rakenteellisten muutosten maailmaan.

– Matalasti koulutettujen vaikeus päästä töihin on yksi suurimmista epätasa-arvoa synnyttävistä tekijöistä, asiantuntijat kirjoittavat raportissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?