Uutistoimistolta karu Suomi-arvio: Hiekka valumassa loppuun tiimalasissa

Pitkään laskenut talous, kasvava työttömyys ja vastahakoisuus uudistaa vapaita markkinoita. Näin kuvailee Suomea uutistoimisto Bloomberg.

27.1.2016 14:39 | Päivitetty 28.1.2016 9:52

Suomen asemaa yhtenä euroalueen huonoiten suoriutuvista maista vaikeuttaa vanheneva väestö ja erityisesti kovat asenteet maahanmuuttoa kohtaan.

Näin arvioi Nordean johtava ekonomisti Kööpenhaminassa Helge Pedersen uutistoimisto Bloombergille. Hänen mielestään hiekka on valumassa nopeasti loppuun Suomen tiimalasissa, kun suuret ikäluokat alkavat poistua työmarkkinoilta.

Suomi oli euroalueen huonoin suoriutuja viime vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä, ilmenee EU:n tilastovirasto Eurostatin luvuista. Suomen talous on supistunut vuosittain vuodesta 2012 lähtien.

Suomen alijäämä on suhteellisesti korkeampi kuin Italian, vaikka se sijoittuu EU:ssa neljänneksi sen suhteen, miten paljon veroja ja sosiaaliturvamaksuja kansalaisilta kerätään. Lisäksi Suomen työttömyysaste on muita Pohjoismaita korkeampi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen huomauttaa Bloombergille, että siinä missä Suomen ongelmana on tuottavuuden heikkeneminen, Portugali, Espanja ja Kreikka kärsivät ensisijaisesti julkisen velan kasvusta.

– Emme ole romahduksen partaalla siinä mielessä, että olisimme tulossa riippuvaiseksi siitä, miten kansainväliset sijoittajat näkevät meidät, hän sanoo.

Suomi on yksi harvoja euromaita, joilla on edelleen kolmen A:n luottoluokitus luottoluokittajilta Moody'siltä ja Fitchiltä.

Yhdysvaltalainen luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's laski Suomen valtion luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta jo lokakuussa 2014.

Suomen julkisen talouden velka, joka on noin 60 prosenttia bruttokansantuotteesta, on alle puolet Portugalin vastaavasta velasta.

(Oikaisu: Korjattu tieto siitä, että Suomen julkisen talouden velan suhde bruttokansantuotteeseen, on noin, eikä lähes 60 prosenttia.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?