Sijoittaja – näin tulkitset markkinarytinää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoittaja – näin tulkitset markkinarytinää

Miltä sijoitusvuosi näyttää Kiina-hötkyilyn takana? Sijoitusasiantuntijat kertovat.

Jalankulkijat ohittavat pankkiiriliikkeen Japanissa. Japanin Nikkei-indeksi vahvistui tukevasti perjantaina. ­

22.1.2016 16:37

Vuosi on alkanut osakemarkkinoilla kollektiivisen Kiina-panikoinnin merkeissä. Tämän viikon päätteeksi moni kuitenkin huokasi helpotuksesta: pahin ohi. Onko niin, sijoittajan kannalta?

Toivonkipinää näkyi, jopa Suomen taloudessa. Euroopan ja Japanin keskuspankit vihjasivat lisäelvytyksestä. Markkinoilla öljyn korjausliikettä tervehdittiin jo myönteisenä merkkinä sijoittajien hypättyä markkinanousuun loppuviikosta.

Öljy pomppasi roimasti pohjatasolta loppuviikosta, ja liikkui jälleen yli 30 dollarissa tynnyriltä. Hintaennusteiden haarukka on lavea mutta suunta sama: Hinta alkaa nousta ainakin 40 dollariin, jopa 70 dollariin tynnyriltä.

Vaikka valoa näkyy tunnelin päässä, osakesijoittajien on yhä syytä varautua Kiina-heilumiseen. Pää kannattaa pitää kylmänä, sillä sijoitusympäristö on pitemmän aikavälin osakesäästäjälle yhä kohtuullisen vahva, Nordean ja eQ:n sijoitusasiantuntijat sanovat.

Tuloskausi kohtuuhyvä

Kiina-huolet eivät hälvene, mutta huomio siirtyy yhä enemmän uuteen tulosvuoteen. Siitä odotetaan kohtuullista, sillä tulosvaroituksia ei ole pahemmin tullut. Keskuspankeilta Euroopassa ja Japanissa kuullut elvytysvinkit lisäävät luottamusta talouksien rahapoliittiseen avitukseen.

– Sijoittajan näkökulmasta päätaloudet ovat edelleen peruskasvu-uralla. Yhdysvalloissa tuloskausi on alkanut kohtuuhyvin, eQ Varainhoidon strategi Kirsi Martin sanoo.

– Kiina on hankalammin analysoitavissa, mutta sijoittajathan ovat jo todella pessimistisiä maan suhteen. Näillä arvostustasoilla osakemarkkina voi liikkua aika nopeastikin.

Dollarihyötyjille odotuksia

Osakkeet ovat edelleen sijoituspalveluyhtiöiden suosikkikohde. Suomi-osakkeissakin vuosi näyttää kohtuulliselta. Matala korkotaso ja hyvä osinkovirta puoltavat osakesijoittamista Suomessa ja muualla Euroopassa.

– Kohtalaisen vahvat kannattavuuden jatkuvat, ja edellytyksiä on maltilliselle tuloskasvulle. Arvostuskaan ei ole millään kuplatasolla, Nordean osakestrategi Eero Färkkilä sanoo.

Raaka-aineteema paistanee tuloskaudesta läpi. Hyvässä vedossa ovat dollarihyötyjät, kuten metsäyhtiöt ja Neste. Halvasta öljystä taas hyötyy erityisesti Finnair, kärsijöitä lienevät teräs- ja kaivosyhtiöt.

Maaliskuuhun nousuodotuksia

Osakemarkkinoilla saatetaan nähdä nousevia kursseja maaliskuun alkuun asti. Silloin EKP pitää seuraavan korkokokouksensa, ja Yhdysvaltain Fed pian sen jälkeen. EKP saattaa syventää miinuskokeiluaan talletuskorossa.

– Sitä [korkokokousta] ennen markkinaodotukset saattavat nousta jälleen liiankin korkealle, joten joulukuun kaltainen pettymyskin voi olla mahdollinen, osakevälittäjä Nordnet katsoo.

Eq:ssa ollaan samaa mieltä. Voi olla, että markkina rynnistää asteittain ylös, ja maaliskuussa katsotaan tilannetta ja kevennetään varovaisuussyistä, Martin arvelee.

Eurooppa edelleen suosikkialue

Osakkeista Eurooppa on sijoituspalveluyhtiöiden suosikki. Valuutta tukee taloutta, Euroopan teollisuuden luottamus on pysynyt vahvana ja EKP lisäsi osaltaan uskoa talouteen.

Kehittyvät markkinat eivät sovi varovaiselle sijoittajalle, ja raaka-ainetuottajissa on muitakin ongelmia, kuten Brasilialla ja Venäjällä. Aasiasta löytyy silti eQ:n Kirsi Martinin mukaan kiinnostavia sijoituskohteita.

– Esimerkiksi Hongkongissa on yhtiöitä, joilla ei ole dollarivelkaa, ja jotka ovat voittokertoimella (p/e) todella edullisia ja tarjoavat vahvaa osinkoa, Martin sanoo.

– Lähtisin laatuyhtiöillä, osakeriskillä, Eurooppa-painotteisesti. Aktiivisalkun ostaisin mieluummin kuin indeksien kautta. Suomesta osinkovirtaa, hän kuvaa.

Moni sijoitusasiantuntija kehottaa pohtimaan asuntosijoittamista, jos haluaa turvallisuutta. Kiinteistöjen vuokravirta näyttää myös ihan mielenkiintoiselta korkosijoitusten sijasta, Martin sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?