Ruotsi tavoitteli Euroopan alinta työttömyyttä – tuskin toteutuu

Siirtolaiset tekevät Ruotsin tavoitteista pienentää työttömyyttään vaikeampia. Työvoimaviranomaisen mukaan tavoite Euroopan alimmasta työttömyysprosentista ei toteudu.

22.1.2016 14:57

Ruotsi on jäämässä jälkeen hallituksen asettamista tavoitteista pudottaa maan työttömyys Euroopan unionin alimmaksi vuoteen 2020 mennessä. Työvoimaviranomaisen mukaan tämä johtuu Ruotsiin tulleiden siirtolaisten määrästä.

– Se ei ole realistista. Tavoitetta on erittäin vaikeaa saavuttaa, arvioi työvoimaviranomaisen tutkimusosaston johtaja Mats Wadman uutistoimisto Bloombergille.

Ruotsin tavoitteita hankaloittaa maahan tulleiden siirtolaisten määrä. Viranomaisten mukaan työttömyysaste putoaa 6,6 prosenttiin vuoteen 2017 mennessä viime vuoden 7,5 prosentista. Sen jälkeen työttömyys kuitenkin nousee jälleen 7,5 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä – vaikka talous kasvaakin.

Euroopan alin työttömyysprosentti – 4,5 prosenttia – on tällä hetkellä Saksassa.

Wadmanin mukaan on mahdollista, että työttömyys jämähtää yli seitsemän prosentin myös vuoden 2020 jälkeen ja että Ruotsin täytyy elää pidempään korkean työttömyyden kanssa.

Puolet löytänyt töitä 10 vuodessa

Tavoitteen työttömyyden pudottamisesta asetti nykyinen valtiovarainministeri Magdalena Andersson ennen vuoden 2014 vaaleja.

Andersson sanoo nyt, että tavoitteen on tarkoitus olla kunnianhimoinen, ja sosiaalidemokraattien vetämä hallitus pyrkii siihen yhä. Hallitus on esimerkiksi kasvattamassa tukeaan yrityksille, jotka palkkaavat ihmisiä, joiden olisi muutoin vaikeaa löytää töitä.

– Nyt kun Ruotsiin tulee enemmän ihmisiä, jotka ovat vähän kauempana työmarkkinoista, tästä tulee entistä kunnianhimoisempaa, Andersson sanoi toimittajille.

Ruotsiin tuli viime vuoden aikana 163000 turvapaikanhakijaa, joista miltei 80000 saapui maahan loka- ja marraskuussa.

Ruotsin valtiontalouden tarkastusviraston tekemän tutkimuksen mukaan vain 53 prosenttia vuonna 2003 maahan saapuneista pakolaisista oli löytänyt töitä vuonna 2013. Määrä on kuitenkin suurempi kuin useimmissa Euroopan maissa.

Jos tänä syksynä maahan tulleita siirtolaisia ei laskettaisi mukaan tilastoihin, työttömyyden arvioitaisiin olevan 6,7 prosenttia vuonna 2019. Nyt ennuste on 7,1 prosenttia.

– Työttömyys putoaa varsin hyvin niiden keskuudessa, jotka ovat syntyneet Ruotsissa, Wadman kertoo. Tilanne on vaikeampi muille, etenkin Euroopan ulkopuolella syntyneille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?