Rikkaan alppikylän yllä leijuu hämmentävä synkkyys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rikkaan alppikylän yllä leijuu hämmentävä synkkyys

Ikävien uutisten listaaminen on ehkä epäkiitollista touhua, mutta tärkeää. Tällä viikolla toivon mukaan kuullaan mitä maailman eliitti niistä tuumaa.

Davos ­

20.1.2016 14:31 | Päivitetty 20.1.2016 19:33

Ydinfyysikko Stephen Hawking totesi eilen, että maailman tuhoutuminen ihmiskunnan toiminnan seurauksena on lähes varmaa.

Varmaa tai ei, tällä viikolla sitä tuskin koetaan. Talouden, politiikan ja kulttuurin tärkeimmät vaikuttajat ehtivät siis hyvin pohtia Davosissa, miten kehityskulku voidaan kääntää kohti parempaa.

Talousfoorumin virallinen pääteema on tänä vuonna "neljäs teollinen vallankumous", mutta päähuomion näyttävät varastavan akuutit talouden, yhteiskuntien ja turvallisuuden uhat.

Kuvaavaa on, että alppikylän turvatoimet ovat tänä vuonna tiukemmat kuin koskaan. Kaupunkia ympäröi valvottu aita tarkastuspisteineen. Kadulla seisoo panssaroituja henkilövaunuja ja katoilla päivystää lumipukuisia tarkka-ampujia.

Talousfoorumi kysyy jäseniltaan joka vuosi, mitkä asiat koetaan suurimmiksi planeettaa koskeviksi uhiksi. Tällä kertaa viiden kärjessä ovat pakolaiskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, ilmaston lämpeneminen, valtioiden väliset konfliktit ja suuret luonnonkatastrofit.

Käynnissä on monta samanaikaista tapahtumaa, jotka ovat hämmentäviä, räjähdysherkkiä ja vaarallisia. Näin totesi useita Yhdysvaltojen presidenttejä neuvonut professori David Gargen uutistoimisto Bloombergille eilen.

Kerrataanpa maailmatalouden laajaa kuvaa

On harvinaista, ettei viiden tärkeimmän huolenaiheen joukossa ole yhtäkään suoraan talouteen liittyvää riskiä. Tammikuun pörssisyöksyn valossa tilanne on ehkä toinen.

Raakaöljy on halventunut vauhdilla. Osakemarkkinoiden tammikuu on ollut toistaiseksi karmea. Lisäksi yhtiöiden tulosnäkymät ovat maailmanlaajuisesti pessimistisimmät vuosiin. Sekä Maailmanpankki, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laskivat hiljattain maailmantalouden kasvuennustetta.

Hermoilulle antaa kaasua ennen kaikkea Kiinan kasvun hidastuminen. Myös muualla kehittyvissä talouksissa, kuten Brasiliassa, talous takeltelee. Kiina kasvoi viime vuoden päätösneljänneksellä hitaimmin seitsemään vuoteen ja koko vuoden bkt-kasvu oli heikointa sitten vuoden 1990.

Keskuspankeilla on edessä vaikea vuosi. Yhdysvalloissa Fed aloitti koronnostot joulukuussa, mutta alkuvuoden huonojen markkinauutisten tulva hidastanee koronnostojen tahtia. Euroopassa EKP:n odotetaan ja ainakin toivotaan kertovan lisäelvytyksestä.

Eurooppaa ravistelleessa velkakriisissä on otettu ehkä erävoitto, mutta pelko sen roihahtamisesta uudelleen ohjaa yhä vahvasti päättäjien toimia.

Työelämän kaukainen tulevaisuus näyttää lisäksi olevan yhä lähempänä. Robottien ennakoidaan vievän viidessä vuodessa viisi miljoonaa työpaikkaa, mikä lienee vasta alkua työmarkkinoiden rakenteen suuremmalle muutokselle.

Samaan aikaan maailman rikkaimman prosentin omaisuus on kasvanut ennakoituakin nopeammin. Köyhien ja rikkaiden todellisuudet ovat yhä kauempana toisistaan. Oxfam kertoi maanantaina rikkaimman prosentin varallisuuden olevan nyt suurempi kuin koko ihmiskunnan köyhemmän puoliskon yhteenlaskettu omaisuus.

Kansainvälisessä politiikassa riemunaiheet vähissä

Viime vuonna merkittävästi kiihtynyt pakolaisten saapuminen Lähi-idästä Eurooppaan on ajanut EU:n hankalaan tilanteeseen, jossa alueen yhtenäisyys ja keskinäinen solidaarisuus rakoilevat vakavasti.

Sanomalehti Financial Times kertoi tänään komission suunnitelmista, joiden tarkoituksena on jakaa turvapaikanhakijoista koituvaa taakkaa tehokkaammin jäsenmaiden kesken. Edessä lienee useita vaikeita neuvotteluja.

Brysseliä kiusaa myös Euroopan kansallismielisten poliittisten voimien laaja esiinmarssi. Puolan uuden hallituksen oikeusvaltiota nakertavat uudistukset, sekä keskustelu Britannian mahdollisesta EU-erosta lienevät Davosissa pinnalla. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin on kerrottu kieltäneen ekonomistejaan osallistumasta Brexitistä käytävään keskusteluun.

Poliittista yhtenäisyyttä koskevien uhkien rinnalla ovat turvallisuusuhat, joihin suhtaudutaan Euroopassa nyt vakavammin kuin aikoihin. Ranskassa Pariisin terrori-iskut toivat sotilaat Euroopan suurten kaupunkien kaduille ensi kertaa vuosikymmeniin. Pariisin tragedian lisäksi iskuja on nähty muun muassa Beirutissa, Istanbulissa, Jakartassa ja viimeksi Burkina Fasossa.

Saksan Angela Merkel tasapainoilee avointen ovien pakolaispolitiikan ja tiukemman linjan välillä. Saksan äidin suosio on alkanut hiipua ja paine kiristää maahanmuuttolinjaa on kasvanut Kölnin uudenvuoden tapahtumien jälkeen.

Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Penin nousu uskottavaksi presidentinvaaliehdokkaaksi ensi vuoden vaalissa on tosiasia.

Toinenkin presidenttiehdokas Atlantin toisella puolella saa monet eliitin herrat tukistamaan itseään. Donald Trumpin presidenttiehdokkuus on muuttunut vitsistä epävarmuutta ruokkivaksi peloksi. Merkittävä hetki Trumpin tiellä kohti republikaanipuolueen ehdokkuutta on Iowan ehdokasvaali helmikuussa. Tällä hetkellä puntit ovat varsin tasoissa toisen ehdokassuosikin Ted Cruzin kanssa.

Syyrian ja Ukrainan sodat, Isisin hirmuvalta sekä Venäjän ja länsimaiden kiristyneet välit eivät ole enää uutisia, mutta vaikuttavat kalvaten koko maailman päättäjien takaraivoissa.

Uutta on sen sijaan kasvanut jännite shiialaisen uskonoppineen teloittaneen Saudi-Arabian ja pakotteista vapautuneen Iranin välillä, sekä ydinpommin räjäyttäneen Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä.

Sodat, ääriliikkeet, kansanvaellus, poliittisten voimasuhteiden järkkyminen, turvallisuutta ja vapaata liikkumista koskevat pelot, sijoittajien hermoilu, talouskasvun heikkeneminen ja ilmastoriskit ovat vain muutamia tekijöitä isossa kuvassa, joka edustaa tämänhetkistä yleistä epävarmuutta tulevasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?