Näin paljon tienasi insinööri – "Ansiotason kehitys olematonta"

Yritykset ovat vähentäneet kokeneempaa ja isopalkkaisempaa väkeä.

12.1.2016 18:22

Insinööriliiton työmarkkinatutkimuksen mukaan insinöörien palkat pysyivät viime vuonna likimain edellisvuoden tasolla. Liitto kuvaakin tiedotteessaan ansiotason kehitystä "olemattomaksi".

Työmarkkinatutkimuksen tulosten mukaan viime vuonna koko insinöörikunnan mediaanipalkka oli 3 900 euroa eli sama kuin vuotta aiemmin. Rakennekorjattuna mediaanipalkka nousi kuitenkin 0,5 prosenttia vuodesta 2014. Mediaani tarkoittaa keskimmäistä lukua, kun luvut laitetaan suuruusjärjestykseen.

Insinöörikunnan keskiarvopalkka oli 4 160 euroa. Muutos edellisvuoteen oli -0,4 prosenttia.

Insinööriliiton tutkimuspäällikön Aila Tähtitannerin mukaan kehitys johtui muun muassa siitä, että yritykset ovat vähentäneet kokeneempaa väkeä, joiden palkkataso on ollut keskimääräistä korkeampi. Lisäksi osa työpaikkansa menettäneistä joutui tyytymään uudessa työpaikassaan entistä matalampaan palkkaan.

Vastavalmistuneiden palkkakehitys valopilkku

Insinööriliiton tiedotteen mukaan vastavalmistuneiden insinöörien alkupalkkataso oli tutkimuksen valopilkkuja. Valmistuneiden mediaanialkupalkka oli 2 676 euroa, jossa oli nousua edellisvuodesta 2,9 prosenttia. Alkupalkkojen keskiarvo oli 2 716 euroa.

Vastavalmistuneiden insinöörien työmarkkinatilanne on kuitenkin haastava. Vain joka toinen vastavalmistunut oli löytänyt vakituisen työpaikan ja lähes joka viides oli työttömänä. Määräaikaisissa tehtävissä työskenteli reilu viidennes vastavalmistuneista, Tähtitanner kertoo.

Tähtitannerin mukaan suurimmalla osalla insinööreistä ansiokehitys perustuu pelkästään liittojen neuvottelemiin yleiskorotuksiin. Uramuutokset ovatkin insinööreille varmin tapa vaikuttaa ansiokehitykseen.

Insinöörien vuosittain toteuttavalla työmarkkinatutkimuksella kartoitetaan ammattikunnan rakenteessa tapahtuvia muutoksia, palkkatasoa ja ansiokehitystä, työaikaa sekä muita ajankohtaisia asioita. Tuoreimpaan työmarkkinatutkimukseen vastasi yli 10 500 insinööriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?