Pakkanen paukkuu, lämpöpumppu pöhisee – näin saat täyden hyödyn

Ilmalämpöpumpusta on hyötyä kovillakin pakkasilla, kunhan käytät sitä oikein. Lue ohjeista, miten kovaa kylmyyttä pumppusi sietää. Tiedätkö, mikä on hyvä lämpöpumpun pari?

8.1.2016 6:01 | Päivitetty 8.1.2016 10:59

Kun mittarit näyttävät yli 20 pakkasastetta, lämpöpumput pörisevät täysillä. Moni miettii, onko pumpusta enää hyötyä ja pitäisikö se sammuttaa?

Asiantuntijat kehottavat lukemaan käyttöohjeet viimeistään nyt.

– Jos laitetoimittaja kehottaa sulkemaan pumpun pakkasen painuessa miinus 20 tai 25 asteeseen, pitää uskoa ohjetta, sanoo Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Hän ja energiayhtiö Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila kertovat, että käytössä on monenikäisiä ja -laatuisia pumppuja. Vanhimmissa malleissa voi olla pakkasrajoja. Myös Etelä- ja Keski-Euroopan oloihin, lähinnä asuntojen jäähdytykseen tarkoitetut laitteet voivat olla turhia kovilla pakkasilla.

Uusimmat pumput sen sijaan toimivat 30 pakkasasteeseen asti ja tarvittaessa sulkevat itse itsensä.

– Parhaat uudet laitteet tuottavat 30 asteen pakkasessakin enemmän kuin ne kuluttavat, Mannila kertoo.

Älä hötkyile sulkemisessa

Suomessa myydään vuosittain kymmeniätuhansia ilmalämpöpumppuja ja sellainen on yhteensä noin 600 000 omakoti- ja muussa pientalossa, mökissä ja kerrostalohuoneistossa. Kaksi kolmasosaa laitteista on Hirvosen mukaan optimoitu Suomen oloihin.

Etelärannikolla miinuslukemat ovat pysyneet 30 asteen yläpuolella, mutta pohjoisessa on ollut jopa 40 asteen pakkasia. Mannilan mielestä laitteen sulkeminen ei silti ole välttämättä järkevää.

– Käynnistäminen pakkasella kestää pitkään ja on aika rankka pumpulle, hän sanoo.

Laite onneksi suojelee itseään eikä väkisin runno pumppua päälle, vaan lämmittää ensin kompressorin.

Energiamielessä ei Hirvosen mielestä ole katastrofi, vaikka pumppua ei olisi suunniteltu koville pakkasille ja se kuluttaisi enemmän sähköä kuin tuottaisi.

– Paukkupakkasia on yleensä vain kymmenisen vuorokautta vuodessa. Muutamat tehottomat päivät eivät juuri näy vuosilaskussa, hän sanoo.

Muista huoltaa

Kodeissa ilmalämpöpumpun rikkoutuminen ei ole kovin suuri uhka.

– Pakkasen takia pumput rikkoutuvat harvoin, Hirvonen sanoo.

Kylmyys voi tosin haitata toimintaa ja edistää hajoamista, jos laitteesta ei ole huolehdittu. Lumen ja jään kertymistä ulkoyksikköön pitää seurata. Hirvonen kehottaa kurkistamaan noin kerran viikossa, että pumppu on kunnossa, eikä umpijäässä.

Myös sisäyksikkö on syytä pitää siistinä ja suodattimet puhtaina. Hirvonen suosittelee säätämään pumpun termostaatin varmuuden vuoksi vaikka asteen tavanomaista korkeammalle esimerkiksi 23 asteeseen ja puhaltimen täysille.

– Näin saa mahdollisimman suuren hyödyn, hän lisää.

Takka ja ilmalämpöpumppu ovat hyvä pari

Ilmalämpöpumppu hankitaan yleensä sähkö- ja öljylämmitteisten talojen tukilämmitykseksi. Sen ansiosta voidaan asiantuntijoiden mukaan säästää jopa puolet lämmityssähköosuudesta.

Hirvonen kertoo, että tyypilliset vuosisäästöt ovat 3 000–5000 kilowattituntia vuodessa. Tämä tarkoittaa 300–500 euroa sähkölaskussa.

Monessa pientalossa on takka tai leivinuuni. Hirvosen ja Mannilan mukaan pumppu ja tulisija ovat hyvä pari. Pumppu auttaa tasaamaan lämmön ympäri kotia.

– Kun poltetaan puuta pumpun käytön rinnalla, ei tarvita lisäsähköä pattereissa, Hirvonen kertoo.

Jos puuta on vähän käytettävissä, Mannila kehottaa polttamaan sitä etenkin kylmimmillä keleillä. Ilmalämpöpumpun automaattiasetus kannattaa ottaa pois päältä, jotta laite ei ala viilentää huoneilmaa.

Mökkipumppua kannattaa tukea patterilla

Joillakin vapaa-ajanasunnoilla ilmalämpöpumppu on ainoa lämmitin. Mannila suosittelee, että sen tukena käytettäisiin esimerkiksi sähköpattereita pitämässä peruslämpöä yllä. Patterin termostaatin voi asentaa hieman viileämmälle kuin pumpun.

– Jos sisälämpötila on liian matala, ilmalämpöpumppu ei saa enää sulatukseen riittävää energiaa ja ulkoyksikkö jäätyy möhkäleeksi, Mannila kertoo.

Jäätyminen voi hajottaa ulkoyksikön puhaltimen moottorin.

Melu voi olla jäätyneiden kumien syytä

Ulkoyksikön pörinää ei Hirvosen mielestä tarvitse säikähtää. Se voi olla osoitus siitä, että pumppu tekee työtään. Silti kannattaa kurkata, että jään poisto toimii ja laite pudottaa sulatusvetensä alleen.

Ääni voi johtua myös siitä, että vaimenninkumit, joiden varassa laite on telineessä, ovat kovettuneet pakkasessa. Jos niiden päälle on jäätynyt vettä, voi auttaa, että käy vähän nykäisemässä ulkoyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?