Professori suomii palkkoja MT:ssä – "7 945 euroa vuoden jokaisena päivänä"

Johtajien ylisuuret palkat eivät ole osakkaiden etu. Ne uhkaavat kilpailukykytavoitteita, emeritusprofessori Matti Seppälä kirjoittaa.

28.12.2015 15:36

– 7 945 euron palkkaa jokaisena päivänä, jokaista vuoden elettyä tuntia kohti 331 euroa. Minuuttipalkaksi tulee noin 5,5 euroa.

Näin emeritusprofessori Matti Seppälä avaa mielipidekirjoituksessaan Raision toimitusjohtaja Matti Rihkon viime vuoden 2,9 miljoonan euron ansioita Maaseudun Tulevaisuudessa.

Rihkon varsinainen palkka Raision toimitusjohtajana oli 635 000 euroa. Lisäksi hän sai tulospalkkiota 209 000 euroa. Loppuosa Rihkon ansiotuloista on peräisin Raision johdon kannustejärjestelmästä.

Rihkon tulot olivat suuremmat, kuin viiden muun ruokajohtajan yhteenlasketut ansiot.

Seppälän mukaan ylisuuri palkka ei ole osakkaiden etu. Hallintoneuvoston tulisi toimia osakkaiden etua palvellen, ja kilpailuttaa johtajakandidaatit.

– Useassa tapauksessa palkkiojärjestelmiä on perusteltu johtajien sitouttamisella ja muilla osakkeenomistajien eduilla – ja saatu takkiin, Seppälä kirjoittaa.

Kun yhtiön johdolle maksetaan hurjia palkkoja, on hankalaa sopia maltillisista palkkaratkaisuista muiden kanssa. Suuret palkkakorvaukset syövät Seppälän mukaan työntekijöiden sopimusvalmiutta ja uhkaavat siten Suomen kilpailukykytavoitteita.

– Osakkaiden tulisi valvoa hallintoneuvostoja ja niiden siivellä kuiskuttelevia optiokonsultteja.

Seppälä kertoo omistaneensa Raision osakkeita jo vuosikymmenien ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?