Varaudu ruuhkaan näissä Alkoissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varaudu ruuhkaan näissä Alkoissa

Julkaistu: 22.12.2015 14:46

Alkon myynti kasvaa jouluviikolla reippaasti. Pisimmät jonot voi veikata olevan kauppakeskusten ja suurten markettien yhteydessä olevissa myymälöissä.

Jouluviikolla Alkoissa vierailee kaksin- tai jopa kolminkertaisesti enemmän asiakkaita kuin tavallisesti. Kaikkiaan myymälöissä arvioidaan käyvän nyt alkuviikosta noin 1,3 miljoonaa asiakasta.

Alkon palvelujohtaja Kari Pennanen kertoo, että esimerkiksi joulukuun alun alkuviikon päivinä Alkoissa vierailee noin 120 000–180 000 asiakasta päivässä. Jouluviikolla asiakkaita on päivässä kaikkiaan noin 400 000–500 000.

Alkon tilastot myymäläkohtaisista asiakasmääristä eivät ole julkisia, joten voi vain arvailla, paljonko asiakasmäärät kasvavat eri myymälöissä juuri joulun alla. Koko kuluvan vuoden tilastot euromääräisestä myynnistä antavat kuitenkin suuntaa siitä, missä luultavasti riittää asiakkaita myös jouluviikolla.

Kuluvan vuoden tammi–marraskuussa suosituin Alkon myymälä euromääräisellä myynnillä mitattuna on ollut Espoon Leppävaaran Sellon Alko, jonka myynti on ollut 10,21 miljoonaa euroa. Se oli myös viime vuoden suosituin myymälä.

Seuraavaksi suosituimmat myymälät ovat olleet tänä vuonna Helsingin keskustan Arkadian ja Helsingin Herttoniemen Megahertsin Alkot. Perinteisesti myynniltään vilkkaimpia myymälöitä on myös esimerkiksi Helsingin keskustan Stockmannin Alko.

Pennasen mukaan joulun alla kiireisiä ovat ne myymälät, jotka ovat suosittuja muutenkin vuoden ympäri. Lisäksi voi sanoa, että suosittuja ovat ne liikkeet, jotka sijaitsevat ostos- ja palvelumahdollisuuksia tarjoavilla paikoilla.

Noin kolmannes 30:stä myynniltään suurimmasta Alkon myymälästä sijaitsee kauppakeskuksissa.

Aatonaattona yli nelinkertainen myynti

Alkon myymälät ovat tällä viikolla auki maanantaista keskiviikkoon. Kari Pennasen mukaan tiistain litramyynnin arvioidaan olevan noin viisinkertainen jouluviikkoa edeltäviin tiistaipäiviin verrattuna, ja aatonaaton keskiviikon myynti yli nelinkertainen edeltäviin keskiviikkoihin verrattuna.

– Alkon litramyynti jouluviikolla on noin kolme miljoonaa litraa. Koko joulukuun myynnin arvioidaan olevan noin 12 miljoonaa litraa, joten kolmepäiväinen jouluviikko on erittäin vilkas ajanjakso, Pennanen sanoo.

Joulua edeltävän kahden viikon aikana Alkon litramyynnin arvioidaan olevan noin kaksinkertainen normaaliin, juhlattomaan myyntijaksoon verrattuna.

Litramääräisesti joulun alla kasvaa eniten punaviinien myynti, prosentuaalisesti liki 140 prosenttia. Punaviiniä myydään kahden joulunalusviikon aikana Alkon arvion mukaan 2,6 miljoonaa litraa.

Myös alkoholittomien tuotteiden vilkkaan kysynnän ennustetaan jatkuvan joulun alla. Alko ennakoi myyvänsä alkoholittomia tuotteita joulun aikaan noin 1,5 kertaa enemmän kuin normaalisti.

Kuluvan vuoden suosituimmat Alkot

Näissä 20 Alkossa on ollut tammi–marraskuussa suurin euromääräinen myynti. Myynti (miljoonia euroja) on suluissa myymälän nimen perässä.

1. Espoo Leppävaara Sello (10,21)

2. Helsinki keskusta Arkadia (9,60)

3. Helsinki Herttoniemi Megahertsi (9,27)

4. Helsinki keskusta Stockmann (8,81)

5. Tampere Lielahti Citymarket (8,12)

6. Hyvinkää Willa (8,09)

7. Joensuu Käpykangas Prisma (8,04)

8. Espoo Espoonlahti Lippulaiva (7,92)

9. Vaasa Asevelikylä Prisma (7,90)

10. Helsinki Kannelmäki Kaari (7,86)

11. Vantaa Tammisto Citymarket (7,81)

12. Helsinki Malmi Nova (7,65)

13. Vantaa Myyrmäki Myyrmanni (7,56)

14. Lappeenranta Leiri Prisma (7,56)

15. Espoo Matinkylä Iso Omena (7,52)

16. Kirkkonummi Munkinmäki Prisma (7,50)

17. Porvoo Näsi (7,50)

18. Pori Eteläväylä Lidl (7,43)

19. Hämeenlinna Tiiriö (7,36)

20. Vihti Nummela Citymarket (7,22)

Lähde: Alkon myyntitilastot (pdf)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?