Tunturi-Lappiin aletaan rakentaa maailman ensimmäistä älykkään liikenteen testialuetta, jolla teknologioita voidaan testata äärioloissa sekä suljetulla testiradalla että oikealla maantiellä.
Valtatie 21:llä, Kolarin ja Muonion väliä ajava saattaa vuoden parin päästä kohdata itseohjautuvia robottiautoja. Liikennevirasto suunnittelee parhaillaan tien peruskorjausta. Jo kesällä se alkanee varustaa noin 70 kilometrin tieosuutta muun muassa sähköillä ja laajakaistakaapeloinnilla.
Autonomisten autojen ja teiden on kommunikoitava keskenään, jotta robottiauto havaitsee tien reunat, jos päällä on vaikka lunta. Tiellä voidaan testata yllättävän esteen, vaikkapa poron tunnistamista.
"Älytie" on osa isompaa Aurora-hanketta. Sen toivotaan tuovan Lappiin lisää investointeja, työtä ja it-pohjaisesti tarjottavaa matkailijoiden kuljetuspalvelua.
Syksyllä alkaneessa hankekokonaisuudessa kehitetään vaiheittain liikenteen älyautomaatiota ja autoissa olevaa tekniikkaa, kuten turvaviestejä tai autojen keskinäistä viestijärjestelmää. Robottiautoilla on vaikutuksia tieverkkoon. Suomalainen RoadScanners tutkii myös tiestön kuntoa ja ylläpitoa hankkeessa.
– Autot kuormittavat teitä aiempaa huomattavasti enemmän, jos jotakin ei tehdä. Syy on se, että ne ajavat kaikki tarkasti samalla kohtaa. Toisaalta oikein käytettynä niistä saadaan merkittäviä säästöjä, Timo Saarenketo sanoo.
Here mukana Aurorassa
Lapissa vieraili juuri Japanin Suomen-suurlähettiläs. Toyotaa toivotaan muiden muassa suomalaishankkeen hyödyntäjäksi. Kiinan autoteollisuuden edustajien kanssa on käyty keskusteluita. Norjan tiehallinto haluaa kehittää suomalaisten kanssa älyliikennettä valtatie E8:lla.
Aurora-hankkeessa mukana on myös Nokiasta irronnut karttapalveluiden kehittäjä Here ja sen nykyomistajat BMW, Audi ja Daimler. Here alkaa kehittää reaaliaikaisesti päivittyviä tarkkoja karttoja robottiautoille. Herestä ei kommentoitu jutun julkaisuun mennessä, mitä se aikoo testata hankkeessa.
– Suunnitelma tarkentuu talven ja ensi kesän aikana kansainvälisen kiinnostuksen perusteella. Siitä riippuu, minkälaisia projekteja pystymme käynnistämään, testialueen Lapland Proving Groundin toimitusjohtaja Vesa Rinne kertoo.
Rinne sanoo, että kansainvälistä kiinnostusta on, sillä ajankohta on juuri nyt oikea. Testialueetta on esitelty jo pienimuotoisesti autotehtaille, valikoidulle kohderyhmälle, mutta Rinne ei alan käytäntöjen mukaan kerro yhtiöiden nimiä.
Hän ei myöskään tarkenna, millaista älyteknologiaa testialueelle rakennetaan. Piirit ovat pienet, asiakaskunta vaativaa ja käy kovaa kilpa-ajoa kehitystyössä.
– Kyseessä on suljettu testikeskus, jonka perusajatuksena on säilyttää työrauha asiakkaille emmekä voi heidän testaustoiminnasta kertoa tarkemmin.
Robotti-Volvoja Göteborgissa
Autojen talvitestausta on tehty Suomessa ja Ruotsissa kymmeniä vuosia. Suomen Lapissa ala työllistää satoja ihmisiä. Merkittävää talvitestaustoimintaa tehdään Suomessa Muonion lisäksi Ivalon-Saariselän alueella ja pienempiä testitoimijoita on esimerkiksi Rovaniemellä.
Ruotsalaisiin testialueisiin verrattuna suomalaisten etuna on pohjoisempi sijainti ja matkailukeskusten läheisyys.
Suomen tieliikennelainsäädäntö on poikkeuksellisen edistyksellinen autoalan näkökulmasta, sillä se sallii jo robottiautot yleisillä teillä. Itseohjautuvia autoja testataan jo kaupunkioloissa. Helsingissä liikkuu C-sarjan robotti-Mersuja. Göteborg vie vahvasti eteenpäin Volvon robottiautojen Drive Me -hanketta.
Autoteollisuus sijoittaa arviolta 70 miljardia euroa tutkimus- ja kehittämistyöhön vuoteen 2030 mennessä. Tuolloin maailman teillä liikkuu jo arviolta 44 miljoonaa autonomista autoa.
– Jos hanke toteutuu niin kuin se on ajateltu ja saamme edes pienen siivun noista miljardeista, se on laajasti koko Suomen it-osaamista hyödyttävä kokonaisuus, Tunturi-Lapin Kehitys ry:n toimitusjohtaja Reija Viinanen sanoo.