Näin ilmastosopu näkyy arjessa: bensa kallistuu, lämpöpumput yleistyvät

Pariisin ilmastokokouksessa solmittu sopimus vaikuttaa se laajasti myös suomalaisten arkeen.

12.12.2015 16:26 | Päivitetty 13.12.2015 9:15

Ihmisten ja yritysten odotetaan ottavan kaikessa tekemisessä huomioon ilmastopuoli ja vähäpäästöisyys ilmastosopimuksen myötä.

Näin arvioi ilmastopolitiikan asiantuntija Joona Turtiainen alan yrityksiä edustavasta Energiateollisuudesta.

– Uskon, että tämä laittaa vauhtia uusiutuvan energian investointeihin maailmalla ja varmasti näkyy myös Suomessa. Tarvitaan uusi vauhti päälle sähköisen liikenteen edistämiseen ja lämmityksen puolelle päästöttömät vaihtoehdot käyttöön, Turtiainen kommentoi Taloussanomille Pariisista.

Pariisin ilmastokokouksessa hyväksyttiin lauantaina illalla historiallinen sopimus, jolla pyritään hillitsemään ilmaston lämpenemistä.

Turtiainen uskoo, että kuluttajien saataville alkaa tulla enemmän vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille. Vanhat, päästöjä aiheuttavat vaihtoehdot puolestaan muuttuvat pikku hiljaa kalliimmiksi.

– Eiköhän se trendi jatku, että polttoaineiden hinnat ovat vaan entistä kalliimpia. Silloin vaihtoehdot, esimerkiksi sähköautot, voivat olla hyvinkin mielenkiintoisia.

Turtiainen arvelee, että kotinsa yhä öljyllä lämmittäviä suomalaisia puolestaan kannustetaan siirtymään lämpöpumppuihin, kaukolämpöön ja muihin vaihtoehtoihin.

"Kilpailuasemat toivottavasti tasoittuvat"

Turtiainen arvioi, että kansainvälinen päästökauppa on omiaan vahvistamaan saastuttaja maksaa -periaatteen toteuttamista EU:ssa.

Päästöjen hinta taas väistämättä vaikuttaa jollain tavalla myös sähkön hintaan. Turtiainen huomauttaa, että näin on tapahduttava, jotta uusiutuva energia tulee kannattavaksi ja että sähköntuotannon muuttaminen päästöttömäksi tulee yhteiskunnalle kokonaisuutena edullisemmaksi.

– Suomessa on sikäli hyvä tilanne, että meillä on iso osa sähköntuotannosta jo päästötöntä. Siksi hintavaikutus on maltillisempi.

Suomalaiset teollisuusyritykset voivat olla ilmastosopimuksen toteutuessa tyytyväisiä siihen, että muu maailma lähtee mukaan ilmastotalkoisiin.

– Ei olla yksin hillitsemässä ilmastonmuutosta, ja kilpailuasemat toivottavasti tämän työtä tasoittuvat, Turtiainen pohtii.

Ilmastosopimuksessa todetaan, että maakohtainen ilmastotavoitteiden toteutuminen tarkistetaan viiden vuoden välein. Tämäkin on Turtiaisen mukaan hyväksi suomalaisyrityksille, kun EU:ta maltillisempia ilmastolupauksia antaneiden maiden tavoitteet saadaan pikku hiljaa kiristettyä samalle tasolle.

Turtiainen uskoo, että kunnianhimoinen ilmastosopimus parantaa suomalaisyritysten kilpailukykyä suhteessa muihin.

Energiateollisuuden ilmastopolitiikan asiantuntija kertoo uskovansa, että mikäli maat alkavat investoida uusiutuvaan energiaan, riittää siitä "todella paljon vientipotentiaalia" suomalaisillekin yrityksille.

Yleisesti ottaen ilmastosopimuksesta hyötyvät Turtiaisen mukaan eniten ne, jotka ovat olleet mukana energiamuutoksessa jo jonkin aikaa. Niitä sopimus taas kirpaisee kovemmin, joilla se on vielä edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?