Salaiset agentit palasivat valokeilaan Saksassa

Julkaistu:

Näkökulma
Saksalaismies pitkästyi oman maansa tiedustelupalvelussa ja rupesi avustamaan CIA:ta ja lähestyi venäläisiäkin.


Salaiset agentit ovat taas palanneet valokeilaan Saksassa. Se ei ole mikään ihme. Jännitys on täällä ja muuallakin Euroopassa lisääntynyt, kun jihadisti-terroristit uhkailevat iskuillaan ja Venäjä on alkanut pullistella muskeleitaan kylmän sodan tyyliin. Tämä on todella ravitsevaa maaperää myös vakoojien aktivoitumiselle niin viihteessä kuin todellisuudessakin.

Joskus todellisuus on taruakin ihmeellisempää, joskus sen latteaa parodiaa. Saksalainen Markus R. pitkästyi Saksan tiedustelupalvelussa BND:ssä toimistorutiineihinsa ja turhautui siihen, että ei päässyt kiinnostavampiin tehtäviin. Nyt häntä syytetään oikeudessa maanpetoksesta, kun hän alkoi palvella salaa myös amerikkalaisten CIA:ta ja tarjosi palvelua myös venäläisten SVR:lle.

Markus R., 32, myönsi heti kaiken, ja antoi syyttäjäviranomaisille heti myös tietokoneensa salasanat. Hänen tunnustuksensa vakoilijana toimimisesta vuosina 2008–2014 hätkähdyttivät kaikkea muuta kuin jännittävyydellään. Silti pesti oli nimenomaan jännittävää vastapainoa tylsälle arjelle BND:ssä, missä töitä riitti vain 2–3 tunniksi. Loppu aika kului päivälehtien lukemiseen, kahvin juomiseen ja rupatteluun.

Miestä on kuvattu ulkoiselta olemukseltaan huomiota herättämättömäksi ja ujoksi eli ideaaliseksi vakoojaksi. Kun hän alkoi seurustella toissa vuonna, hän hämmästytti ystävätärtään tarinoillaan vakoojan tehtävistään Afrikassa ja Venäjällä. Kun totuus tuli julki, ystävätär ihmetteli sitäkin, kun kunnon mies ei koskaan ollut tohtinut edes kävellä punaisia valoja päin.

Tässä olisi selvästi romanttisen komedian ainesta, jossa päiväuniensa sähläri-sankari voittaa rakastettunsa sydämen kiltteydellään. Samalla siinä voisi samalla piikitellä tiedustelupalvelujen kykyä sepitellä tarinoita ja salata todellista lepsuuttaan. Eikä olisi mikään ihme, jos tästä vielä tehtäisiinkin elokuva, koska agenttitarinat ovat taas alkaneet kukoistaa ja tehdä kauppaansa.

Muistumia kylmästä sodasta

Saksa vilisee taas agentteja, ainakin elokuvissa ja samalla muistuttamassa kylmästä sodasta, joka saattaa olla palaamassa. Suomessakin tullaan vuoden alusta näyttämään television minisarja Deutschland 83. Siinä palataan Naton ja Varsovan liiton vaaralliseen varustelukilpaan, ja siihen miten itäsaksalainen tiedustelupalvelu onnistui soluttautumaan Bundeswehriin, läntisen Saksan armeijaan.

Tarinan länteen, Bonniin solutettu vakooja (itäsaksalainen rajavartioston sotilas Martin Rauch / läntisen kenraalin adjutantti Moritz Stamm) kokee lännessä kulttuurishokin toinen toisensa jälkeen, heti kärkeen ihmeellistä tuotepaljoutta tulvivan supermarketin. Toisaalta sarjassa on uskallettu tinkiä historiallisesta pitävyydestä joissakin yksityiskohdissa dramaattisuuden ja hauskuuden hyväksi.

Se sai ensi-iltansa tämän vuoden alussa Berliinin elokuvafestivaaleilla, mutta suurelle saksalaisyleisölle se pyörii ensimmäistä kertaa vasta nyt, kun sitä on jo esitetty menestyksellisesti ulkomailla. Yhdysvalloissa siihen ihastui heti myös Tom Hanks, jolla on pääosa Steven Spielbergin Berliiniin 60-luvun alussa sijoittuvassa uudessa kylmän sodan trillerissä Vakoojien silta.

Deutschland 83:a on pidetty harvinaisen hyvänä saksalaissarjana, ja se on hyvää viihdettä. Osittain ehkä myös siksi, että sen käsikirjoittaja Anna Winger on amerikkalainen. Toisaalta sen kotimainen menestys – viimeksi vähän alle kaksi miljoonaa tv-katselijaa – on pettänyt täkäläisten tuottajien odotukset. Voi myös olla, että sarja leviää ennen kaikkea dvd-levyinä, niin kuin amerikkalaiset minisarjat.

Agenttielokuvat eivät ole olleet niinkään saksalaisten heiniä, vaikka heidän maaperänsä onkin ollut otollisimpia niiden tapahtumapaikoiksi kylmän sodan aikana. Itäsaksalaisten vakoojien menestys on ollut myös todenperäinen myytti, jota on korkeatasoisesti kuvannut ennen kaikkea brittikirjailija John Le Carré (Mies kylmästä ja Smiley-trilogia, joista on myös hyvät elokuvaversiot).

Merkelin kännykän kuunteleminen hätkäytti

Nyttemmin vakoilu on siirtynyt yhä enemmän nettiin ja tietoverkkoihin, ja siellä sotilaallisesta tiedustelusta teollisuusvakoiluun. (Verkko)vakoilun nykyisten mittasuhteiden tajuamisessa meitä on auttanut ennen kaikkea entinen agentti, amerikkalaiselle tiedustelupalvelu NSA:lle työskennellyt ja Saksassa suuren yleisön suurta arvostusta Whistleblowerina nauttiva Edward Snowden.

Saksan hallitus taas yritti pitkään, ehkä myös poliitikkojen vanhempien polvien tietämättömyydestä johtuen, painaa Snowdenin paljastuksia villaisella. Kunnes Spiegel Online vuonna 2013 hänen vihjeestään paljasti amerikkalaisten kuunnelleen myös liittokansleri Angela Merkelin kännykkää. Siitä käynnistettiin lopulta myös tutkinta, joka nyttemmin on lopetettu syyllisiä tavoittamatta tuloksettomana.

Siitä syntyi myös muuta julkista ja perinteistä vakoilusoppaa. Saksan ulkoministeriö vaati vuonna 2014 kaikkia suurlähetystöjä listaamaan heille kaikki Saksassa toimivat agenttinsa. Eniten salaisia agentteja arvioitiin työskentelevän Yhdysvaltojen ja Venäjän suurlähetystöissä. Venäläisille arvioitiin Saksan olevan kaikista maista heidän tärkein tiedustelukohteensa.

Ja nyt sitten vielä tämä maanpetosjuttu entistä BND:n toimistotyöntekijää Markus R.:ää vastaan! Siitä kyllä saisi hyvän perinteisen vakoilukomedian. Haasteellisempaa, mutta vaikeampaa olisi kuitenkin verkkovakoilun kuvaaminen ilman (anti)sankareita. Esimerkiksi siitä, kun BND on paljastunut NSA:n avustajaksi täkäläisten, samoin kuin naapurimaiden poliitikkojen ja teknologiayritysten nuuskimisessa.

Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa on saksalaistunut suomalaistoimittaja, joka on asunut eteläisessä Saksassa 1990-luvulta asti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  2. 2

   Fiva huolestui asuntolainojen matalista marginaaleista – ”Yli 30 vuoden asuntolainoja on onneksi erittäin vähän”

  3. 3

   Ruotsissa hallitus julkaisi ylijäämäbudjetin ensi vuodelle

  4. 4

   Kymen Sanomat: Mielenilmaus pysäytti konttiliikenteen Stora Enson terminaalissa Kotkassa – Posti kiistää

  5. 5

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  6. 6

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  7. 7

   Päivittäistavarakauppa: Alkoholin myynti kääntyi laskuun

  8. 8

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  9. 9

   Finanssivalvonta: Asuntolainojen ehdot löystyneet, pankkien pidettävä huolta kannattavuudestaan

  10. 10

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  3. 3

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  4. 4

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  5. 5

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  6. 6

   Asiantuntijat hämmästelevät Sauli Niinistön ideaa auttaa asuntojen hinta­romahduksesta kärsiviä: suo olisi loputon

  7. 7

   Keskisuuri yritys joutui härskin vedätyksen uhriksi – 440 000 euroa sujahti kielitaidottoman espanjalaissiivoojan tilille

  8. 8

   PAU vihjaa uudesta työtaistelusta: ”Postin uusin viesti ei takaa kenellekään mitään”

  9. 9

   Näin kova brexit iskisi Suomen ja Britannian kauppaan – autojen tuonti voi loppua kokonaan

  10. 10

   Sylvi Torvista, 82, sapettaa eläkeläisten kohtelu: ”Mihinkään ei voi lähteä, pitäisi olla syömättä tai jättää lääkkeet ostamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Älä vain unohda pin-koodiasi – pankkikortin magneettiraita poistuu sunnuntaina käytöstä

  7. 7

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  8. 8

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  9. 9

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  10. 10

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  11. Näytä lisää