Keskiluokka kutistuu USA:ssa – kansa jakautuu voittajiin ja häviäjiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskiluokka kutistuu USA:ssa – kansa jakautuu voittajiin ja häviäjiin

Julkaistu: 11.12.2015 18:30

Keskiluokka on huvennut Yhdysvalloissa pitkään. Nyt siihen kuuluu enää puolet kotitalouksista, Financial Times kertoo.

Keskiluokan osuus Yhdysvaltain väestöstä on kutistunut, kun teknologinen kehitys ja globalisaatio lyö kiilaa työmarkkinoiden voittajien ja häviäjien väliin, Financial Times kirjoittaa.

Kyse ei kuitenkaan ole viimeaikaisesta ilmiöstä. Keskiluokan kutistuminen on jatkunut 1970-luvultä lähtien, Pew-ajatuspajan tutkimuksesta ilmenee.

Sekä köyhien että rikkaiden osuus on kasvanut suhteessa keskiluokkaan. Rikkaimman väestönosan tulot kasvavat eniten, ja vauraus näyttää keskittyvän.

Eniten jakoa selittää koulutus.

– Palkat eivät ole kasvaneet paljon, mutta sijoitus koulutukseen on yhä erittäin tuottava, jos valmistuu kohtuullisen hyvästä korkeakoulusta, MIT:n professori David Autor sanoo lehdessä.

Paljon riippuu tietysti alasta. Kun esimerkiksi teknologia-alan työntekijät ovat työmarkkinoiden menestyjiä, julkisen sektorin työpaikkoja on vähennetty finanssikriisin jälkeen.

Palkkojenkin kehitys on ollut vaatimatonta muun muassa opettajilla, joista moni tekee osa-aikatyötä toisella alalla varsinaisen toimensa ohessa.

Keskiluokan asema on Yhdysvalloissa iso huolenaihe, ja sekä republikaanit että demokraatit ovat vedonneet vahvasti keskiluokkaan. Keskiluokan kurjistumisesta ponnistaa myös presidentiksi pyrkivä Donald Trump, joka on luvannut helpottaa keskiluokan verotaakkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?