Öljyale hellii – jopa 800 euron säästö vuodessa

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku tuntuu suomalaisen kuluttajan kukkarossa. Öljylämmittäjälle säästöä voi syntyä 600–800 euroa vuodessa.

9.12.2015 16:27

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku näkyy suomalaisen kuluttajan kukkarossa. Bensa on aiempaa halvempaa. Omakotiasuja voi säästää lämmityskuluissa satoja euroja. Halpa öljy vaikuttaa myös ruoan hintaan.

Tiistaina Brent-laadun raakaöljyn maailmanmarkkinahinta valahti alle 40 dollariin barrelilta –alimmilleen lähes seitsemään vuoteen. Vuodessa hinta on romahtanut 40 prosenttia. Öljyn hintaa painaa maailmantalouden heikko tila ja öljyntuottajamaiden haluttomuus rajoittaa tuotantoa.

Öljylämmittäjälle säästöä 600–800 euroa

Selvimmin rahaa säästää omakotitaloasuja, joka lämmittää kotinsa öljyllä. Öljylämmitteisiä pientaloja arvioidaan olevan Suomessa noin 190 000.

– Öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku näkyy selvästi omakotitaloasujalle. Puhutaan huomattavasta alennuksesta viimeisen vuoden, puolentoista aikana, sanoo Öljy- ja biopolttoainealan varatoimitusjohtaja Pekka Huttula Taloussanomille.

Järjestö laski lokakuun lopussa, että keskiverto öljylämmittäjä säästää nyt vuodessa 600–800 euroa muutamaan edellisvuoteen verrattuna. Lämmitysöljynä käytettävän kevyen polttoöljyn litrahinta on jatkanut laskuaan loppuvuodesta. Marraskuussa se oli 78,1 senttiä, samaan aikaan vuosi sitten 98,8 senttiä.

Huttulan mukaan näyttää siltä, että hinnassa on laskupaineita vielä ensi vuonna. Vuodenvaihteessa tosin luvassa on valmisteveron korotus. Huttulan arvion mukaan veronkorotus nostaa lämmitysöljyn hintaa muutamalla sentillä litraa kohden.

– Kyse on noin 60–70 euron lisälaskusta keskivertolämmittäjälle vuositasolla.

Huttula muistuttaa, että raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku heijastuu Suomessa enemmän lämmitysöljyn kuin polttonesteiden hintoihin, koska polttoaineiden verotus on selvästi kireämpää.

Autoilijat ovat kummastelleet, miksi öljyn hinta-ale ei juuri tunnu bensan ja dieselin hinnoissa. Kesän jälkeen hinnat ovat olleet laskussa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni uskoo, että kummankin hinta voi laskea ensi vuonna vielä "jonkin verran".

– Hirveitä laskupaineita ei kuitenkaan ole. Verotus nappaa osansa, Suni arvioi Taloussanomille.

Halpa öljy näkyy suoraan ruokakaupan hyllyllä

Suomalaiset perinteisesti sadattelevat ruoan kalleutta. Halpa öljy on osaltaan vaikuttanut siihen, että ruoka on halventunut myös Suomessa viime vuosina, kertoo vt. tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimuksesta.

Öljy vaikuttaa ruoan hinnan taustalla monella tavalla. Esimerkiksi leivän hinnassa energiaa on mennyt viljan puintiin, kuljetukseen, jauhamiseen, leivän leipomiseen ja kuljetukseen ja työtilojen lämmitykseen.

Arovuoren mukaan lähitulevaisuudessa ei ole odotettavissa, että ruoan hinta laskisi öljyn vaikutuksesta Suomessa entisestään.

– Halpa öljy vaikuttaa kuitenkin niin, ettei ruoan hinnassa ainakaan ole nousupaineita, Arovuori sanoo Taloussanomille.

Arovuori tyrmää näkemyksen, jonka mukaan hyöty halvasta öljystä häviäisi elintarvikeketjussa eri portaiden taskuihin. Arovuori muistuttaa, että tässä taloustilanteessa kulutuskysyntä on niin "onnetonta", että vaikutus näkyy suoraan kaupan hyllyllä.

"Kuluttajina voidaan olla tyytyväisiä ensi vuonnakin"

Paavo Suni uskoo, että öljyn maailmanmarkkinahinta pysyy ensi vuonna nykytasolla tai laskee edelleen.

– Kyllä tässä kuluttajina voidaan olla tyytyväisiä ensi vuonnakin, hän arvioi.

Öljymaat ovat olleet haluttomia sopimaan yhteisestä tuotannonlaskusta, joka nostaisi öljyn hintaa. Öljyntuottajamaiden järjestö Opec hylkäsi viime viikolla esitykset tuotannon rajoituksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?