Kilpailu piensijoittajien rahoista kiristyy - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt taistellaan suomalaisten piensijoittajien rahoista

Pankkiryhmä OP ilmoitti lauantaina, että se luopuu maaliskuun loppuun saakka Helsingin pörssiin listattujen suomalaisten yhtiöiden osakkeiden kaupankäyntikuluista. Muiden pankkien on vastattava OP:n kampanjaan piensijoittajien houkuttelemiseksi, arvioi asiantuntija.

7.12.2015 14:31 | Päivitetty 7.12.2015 14:22

Kilpailu suomalaisten piensijoittajien rahoista kiristyy. Pelkästään verkossa toimivat välittäjät ovat painaneet sijoittamisen kuluja alas. Nyt perinteiset kivijalkapankit yrittävät vastata haasteeseen.

Pankkiryhmä OP ilmoitti lauantaina, että se luopuu maaliskuun loppuun saakka Helsingin pörssiin listattujen suomalaisten yhtiöiden osakkeiden kaupankäyntikuluista. Lisäksi merkintäpalkkio OP:n Suomeen sijoittavista rahastoista poistuu pysyvästi.

– OP:ta ei ole pidetty sijoittajan pankkina. He haluavat muuttaa imagoaan houkutellakseen asiakkaita, arvioi Helsingin yliopiston laskentatoimen professori Jarmo Leppiniemi Taloussanomille.

Osakesäästäjien Lahtinen: Muiden pankkien on pakko vastata

OP yrittää tempauksella vastata pelkästään verkossa toimivien välittäjien tuomaan kilpailuun ja ottaa markkinaosuutta muilta pankeilta.

Houkuttelevat sijoituspalvelut voisivat olla asiakkaalle myös yksi lisäsyy keskittää kaikki pankkiasiansa saman katon alle. Historiallisen matalat korot ovat pankeille myös hyvä sauma saada asiakkaat sijoittamaan sen sijaan, että he makuuttavat rahojaan tuottamattomilla tileillä.

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajan Antti Lahtisen mukaan OP:n kampanja kielii uudesta askeleesta kilpailussa piensijoittajien rahoista.

– Kun ensimmäiset nettivälittäjät saapuivat Suomeen 2000-luvun vaihteessa ja sitä seuranneina vuosina, kustannukset laskivat selvästikin. Sittemmin hintataso on normalisoitunut, Lahtinen arvioi Taloussanomille.

Lahtinen pitää poikkeuksellisena, että välittäjä luopuu kokonaan asiakkaaltaan perimistä kaupankäyntikuluista.

– Välittäjä joutuu joka tapauksessa maksamaan esimerkiksi pörssille kaupankäyntikuluja. Mutta OP luonnollisesti odottaa saavansa tempauksella uusia asiakkaita ja positiivista näkyvyyttä.

Lahtisen mukaan muiden perinteisten pankkien on pakko vastata OP:n asettamaan haasteeseen, koska muuten OP vie "koko potin". Lahtinen korostaa, että välittäjää on nykyään helppo vaihtaa, ja OP:n tarjous kasvattaa hintaeroja.

"Nettipohjainen kaupankäynti voi olla hyvin edullista"

Sijoittamisesta asiakkaalle koituvat kulut ovat "hyvin kirjavia" ja "haitari on suuri" välittäjästä riippuen, Jarmo Leppiniemi sanoo.

– Perinteisissä pankeissa kulut voivat olla suuriakin. Nettipohjainen kaupankäynti taas voi olla hyvin edullista.

Leppiniemi arvioi, että erityisesti online-välittäjä Nordnetistä on tullut "voimakas kilpailija" perinteisille pankeille.

Viime vuonna Nordnet toi markkinoille rahastoja, joissa ei ole sijoittajalle lainkaan kuluja. Keväällä puolestaan Suomeen saapui verkkomeklari Degiro, joka väittää, että heillä suomalaiset sijoittavat voivat säästää keskimäärin 85 prosenttia osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien kaupankäyntikuluissa.

Kuluilla on väliä, sillä ne voivat syödä sijoitusten tuottoa roimasti erityisesti pitkäaikaisessa säästämisessä.

Tavalliselle piensijoittajalle erilaisten kulujen vertailu voi olla vaikeaa.

Leppiniemi neuvoo, että suorissa osakesijoituksissa on laskettava kaupankäynti- ja säilytyspalkkiot. Rahastojen kulut voivat olla selvästi monimutkaisempia. Helpointa on katsoa niin sanottua TER-lukua, joka kertoo rahaston pääomasta veloitettavan hallinnointi- ja säilytyspalkkion, tilinhoito- ja muut pankkikulut ja mahdollisen tuottosidonnaisen palkkion.

Vaikka kuluja osattaisiinkin vertailla, suomalaiset ovat perinteisesti olleet haluttomia vaihtamaan välittäjää. Moni haluaa pitää kaikki raha-asiansa samassa paikassa.

– Osakesalkusta omassa pankissa ei tarvitse luopua. Itse miettisin asian niin, että salkun voi perustaa useampaan paikkaan, osakesäästäjien Lahtinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?