Nytkö se alkaa? Teknologia ihmisten kloonaamiseen "on jo täällä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nytkö se alkaa? Teknologia ihmisten kloonaamiseen "on jo täällä"

Kiinalais-korealainen yhtiö rakentaa maailman suurinta kloonaustehdasta Tianjiniin Kiinaan. Kiinalaisten mukaan ihmisten kloonaaminen on jo teknisesti katsoen mahdollista.

­

3.12.2015 13:18

Kiinalainen bioteknologiayhtiö Boyalife rakentaa yhdessä eteläkorealaisen kumppaninsa Sooam Biotechin kanssa maailman suurinta kloonaustehdasta.

Hankkeesta kirjoittavan talouslehti Financial Timesin (FT) mukaan tehtaassa on tarkoitus kloonata miljoona vasikkaa vuodessa, kunhan tuotanto saadaan täyteen vauhtiin. Vasikoiden lisäksi yhtiö kaavailee kloonaavansa myös koiria ja uhanalaisia eläinlajeja.

Kiinalaiseen Tianjinin kaupunkiin nousevassa tehtaassa kloonattavia koiria on tarkoitus käyttää esimerkiksi pommien vainuamiseen sekä etsintä- ja pelastustehtäviin, FT kirjoittaa. Boyalifen toimitusjohtajan, tohtori Xu Xiaochunin mukaan kloonattuja koiria käytetään jo Kiinassa ja Afganistanissa huumekoirina.

Boyalifen toimitusjohtajan mukaan projektin pääasiallisena tarkoituksena on kuitenkin tuottaa massoittain "eliittivasikoita". Bioteknologiayhtiö uskoo vasikanlihan kysynnän suorastaan räjähtävän, kun kiinalaiset kuluttajat vaurastuvat ja alkavat syödä enemmän lihaa.

– Voin kertoa, että maukkain koskaan maistamani pihvi oli kloonattu! Xu vakuutteli toimittajille FT:n mukaan.

Teknologia kehittyy

Uutistoimisto AFP:lle tohtori Xu puolestaan kertoi, että puhtaasti teknologisesta näkövinkkelistä katsottuna tehdas pystyisi kloonaamaan myös ihmisiä.

– Teknologia on jo täällä, Xu kertoi.

– Jos tämä sallitaan, en usko, että maailmasta löytyisi parempaa teknologiaa tähän tarkoitukseen kuin Boyalifelta.

Boyalifen toimitusjohtaja korosti AFP:lle, ettei firma kloonaa ihmisiä tällä haavaa aiheen arkaluontoisuuden takia.

Xu kuitenkin muistutti asenteiden muuttuvan. Todisteeksi tästä hän nosti ihmisten muuttuneet asenteet homoseksuaalisuuteen.

– Tällä hetkellä ainoa tapa saada lapsi on, että löytyy isä ja äiti – valitettavasti.

– Tulevaisuudessa vaihtoehtoja on ehkä kolme yhden sijaan. Voit saada perimäsi puoliksi isältäsi ja puoliksi äidiltäsi tai sitten 100 prosenttia jommaltakummalta.

Salainen koe paljastui keväällä

Ihmisten kloonaaminen ja geeniperimän sörkkiminen on herättänyt erilaisia toiveita ja pelkoja.

Keväällä tuli julkisuuteen, että kiinalaiset tutkijat olivat onnistuneesti muuttaneet ihmisalkioiden geeniperimää. Tiedejulkaisu Protein & Cellissä huhtikuussa ilmestyneessä artikkelissa Junjiu Huangin johtamat kiinalaiset tutkijat kertoivat onnistuneensa muuttamaan ihmisalkion geeniperimää ensimmäistä kertaa koskaan.

Tuolloin lehdissä arvioitiin, että kyseessä on valtava ja kiistelty edistysaskel tieteelle.

Parhaimmillaan Junjiun tutkimusryhmän löydöksien avulla voidaan tulevaisuudessa ehkäistä tuhoisia perinnöllisiä sairauksia. Kriitikot kuitenkin pelkäävät touhun ryöstäytyvän käsistä ja heikentävän lopulta ehkä koko ihmiskunnan yhteistä geeniperimää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?