Kysely: Joka viides tyytymätön omistusasuntoonsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asunnossa liikaa neliöitä – sekin nyppii suomalaisia

Julkaistu: 3.12.2015 12:37

Joka viides omistusasunnossa asuva suomalainen on tyytymätön asuntoonsa.

Lähes joka viidennen omistusasujan mielestä oma asunto ei vastaa tarpeita, kertoo Aktia Kiinteistövälityksen TNS Gallupilla teettämä kysely.

Selvästi suurin syy tyytymättömyyteen on asunnon koko. Kyselyssä 61 prosenttia vastaajista piti tätä tärkeimpänä syynä asunnon epäsopivuuteen. Toiseksi merkittävin syy on asunnon sijainti.

Kyselystä ei käy ilmi, onko asunnoissa omistusasujien mielestä liian vähän vai liikaa neliöitä.

– Uskon, että kyse on molemmista. Tätä ei voi tulkita pelkästään niin, että suomalaiset kokevat asuvansa liian ahtaasti, arvioi Aktia Kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Katriina Remahl Taloussanomille.

Remahl uskoo, että kyselyssä näkyy asuntomarkkinoiden suuri muutos. Kasvukeskusten ulkopuolella on paljon keski-ikäisiä tai vanhempia pariskuntia, joilla on liikaa neliöitä.

– Lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Omakotitalo on turhan iso, ja olisi tarve vaihtaa se pienempään kaupunkiasuntoon kasvukeskuksessa, lähemmäs palveluita, Remahl kuvailee.

Ongelmana on, että omakotitalojen kauppa on paikoin pysähtynyt. Moni ei saa talosta omiaan pois.

Nuoret kiinnostuneita asunnonostosta

Kysely kertoo, että joka neljäs 15–24-vuotias on kiinnostunut ostamaan asunnon seuraavan puolen vuoden aikana. Lukua voi pitää yllättävänä, kun ottaa huomioon kehnon taloustilanteen ja pankkien kiristyneet vaatimukset omarahoitusosuudelle asuntolainoissa.

– Tässä täytyy erottaa toisistaan pääkaupunkiseutu ja muut kasvukeskukset. Pääkaupunkiseudulla ensiasunnon osto on kinkkistä, koska omarahoitusosuutta voi olla vaikea saada kasaan. Muualla ensiasuntoon on huomattavasti helpompi päästä käsiksi, Remahl sanoo.

Remahl muistuttaa, että asuntolainojen korot ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Haaveisiin omasta asunnosta voi vaikuttaa myös vuokralla asumisen kalleus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?