Näin hallituksen pakkolait etenevät

Suomalaisten työehtojen heikennysten on tarkoitus astua voimaan ensi kesänä.

2.12.2015 12:15

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat kariutuneet. Koska yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus toteuttaa niin sanotut pakkolait, jotka heikentävät kaikkien suomalaisten työehtoja.

Lakipaketti lähti 11. marraskuuta neljä viikkoa kestävälle lausuntokierrokselle. Hallituksen on määrä antaa lakiesitykset eduskunnalle helmikuussa. Lakien on tarkoitus astua voimaan kesällä 2016. Ne koskisivat työ- ja virkaehtosopimuksia, joista sovitaan lain voimaantulon jälkeen.

Pakkolaeilla leikataan lomarahoista 30 prosenttia. Ensimmäisestä sairauspäivästä tulee palkaton. Loppiainen ja helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi. Vuosiloma voisi olla enimmillään kuuden viikon mittainen. Hallitus tavoittelee pakkolaeilla viiden prosentin parannusta yritysten kustannuskilpailukykyyn.

Lisäksi hallitusohjelmassa on 1,5 miljardin euron lista lisäsäästöistä ja veronkorotuksista, jotka hallitus uhkaa toteuttaa, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Listalla on muun muassa lapsilisien leikkaus ja työttömyysturvan heikentäminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?