EU ja Turkki vääntävät sopimusta – tavoitteena pakolaisten tien tukkiminen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU ja Turkki vääntävät sopimusta – tavoitteena pakolaisten tien tukkiminen

EU-maat ja Turkki neuvottelevat tänään sopimuksesta, jonka toivotaan vähentävän turvapaikanhakijoiden tuloa EU:hun.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ja hänen vaimonsa Sare Davutoglu (vas.) tapasivat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin aiemmin tässä kuussa G20-kokouksessa Turkissa. ­

29.11.2015 11:35 | Päivitetty 29.11.2015 11:38

Euroopan unionin johtajat tapaavat tänään iltapäivällä Brysselissä Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun. Tapaamisen tarkoituksena on sopia Turkin ja EU:n välisten suhteiden lähentämisestä sekä taloudellisesta tuesta Turkille vastineeksi siitä, että Turkki estäisi pakolaisten tuloa Turkin kautta EU:hun.

EU-maat hioivat lauantaina lopullista tarjoustaan Turkille.

EU tarjoaa Turkille noin kolme miljardia euroa seuraavien parin vuoden aikana, jotta Turkki kohentaisi Turkissa nyt asuvien syyrialaisten elinoloja. Tavoitteena olisi, että niin moni ei enää lähtisi pyrkimään Turkista Kreikan saarille.

EU haluaa Turkin viranomaisten estävän myös muista maista, kuten Afganistanista, tulevien matkan Eurooppaan. Unioni pyrkii lisäksi siihen, että Turkki sitoutuu ottamaan takaisin ihmiset, jotka eivät saa turvapaikkaa.

Turkkilaisille tarjotaan turistiviisumien helpompaa saamista EU-maihin, jos maa pystyy vähentämään odotetusti pakolaisten tuloa EU:hun.

Osapuolet tapaavat viideltä Suomen aikaa. Ennen sitä EU-maiden pitää hyväksyä Turkille tehtävä tarjous.

Sunnuntain huippukokousta varjostaa venäläiskoneen pudottaminen Turkin ja Syyrian rajalla aiemmin tällä viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?