Teitkö sinäkin tämän Facebookissa? "Painajainen yksityisyydelle"

Moni on ladannut Facebookissa sovelluksen, joka näyttää eniten päivityksissä käytetyt sanat.

28.11.2015 17:34 | Päivitetty 28.11.2015 17:37

Facebookissa on viime aikoina levinnyt sovellus, joka kertoo, mitä sanoja käytät eniten päivityksissäsi. Siihen on tarttunut jo ainakin 17 miljoonaa ihmistä, BBC:n teknologiatoimittaja Jane Wakefield kirjoittaa.

Sovellus edellytti lupaa päästä isoon osaan Facebookissa olevista tiedoista: käyttäjän nimeen, ikään, sukupuoleen, ystävälistaan, kaikkiin valokuviin, kotikaupunkiin, kaikkiin tykkäyksiin. Esimerkiksi toimittaja Paul Bishoff kirjoitti Comparitechissä pitävänsä sovellusta "painajaisena yksityisyydelle".

Sovelluksen kehittänyt eteläkorealainen Vonvon on tehnyt lukuisia testejä, joista suosituimmat ovat keränneet yli 50 miljoonaa käyttäjää. Eikä se ole ainoa testien tehtailija.

Vonvonin toimitusjohtaja Jonghwa Kim vakuutti BBC:lle, että yritys käyttää tietoja vain tehdäkseen sovelluksesta paremman. Hänen mukaansa mitään tietoja ei tallenneta muihin käyttötarkoituksiin eikä niitä myydä kolmansille osapuolille, vaikka sovelluksen käyttäjä antaa tähän suostumuksensa.

Nyt käytetyimpien sanojen sovellusta voi käyttää myös niin, että pääsy on vain aikajanan tietoihin eikä esimerkiksi kaverilistaan.

Paul Bishoffin mukaan on vaikea uskoa, että yritykset keräisivät tietoja vain parantaakseen testiä. Monet eivät esimerkiksi tiedä, että mikäli he eivät poista sovellusta yksityisyysasetusten kautta, ne jatkavat toimimista taustalla pitkäänkin.

– Ihmisten asenteet yksityisyyteen ovat epäjohdonmukaisia. Maksamme verhoista suojataksemme kotimme, mutta käytämme Facebookia ja Googlea, enimmäkseen muuttamatta yksityisyysasetuksia, tutkija Stuart Armstrong Oxfordin yliopistosta sanoo BBC:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?