Olutmyynti laski edelleen – "Meille jäi kulutus, verotulot menivät Viroon" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Olutmyynti laski edelleen – "Meille jäi kulutus, verotulot menivät Viroon"

Panimoliitto haluaisi Suomen ottavan mallia Tanskasta, missä olutveroa laskettiin reippaasti.

26.11.2015 18:37 | Päivitetty 26.11.2015 19:53

Panimojuomien eli esimerkiksi oluen, siiderin ja virvoitusjuomien myynti laski Suomessa tammi–syyskuussa 3,4 prosenttia.

Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin. Liittoon kuuluvat muun muassa Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff. Kaikkiaan panimojuomia myytiin tammi–syyskuussa 571,1 miljoonaa litraa.

Panimojuomien kotimaanmyynti on laskenut jo pitkään. Kymmenessä vuodessa pudotusta on kertynyt kymmenen prosenttia. Liiton mukaan Suomen korkea alkoholiverotus ajaa suomalaiset juomaostokset Viroon. Vain kolmasosa laivoilta ja Virosta tuodusta oluesta on Suomessa valmistettua.

– Suomen kannalta tilanne on tyly. Meille jäi kulutus, mutta verotulot menivät Viroon, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa tiedotteessa.

Liitto haluaisikin Suomen ottavan mallia Tanskasta, missä laskettiin muutama vuosi sitten olutveroa 15 prosenttia rajakaupan hillitsemiseksi. Tanskan kotimaan olutmyynti kääntyikin veromuutoksen jälkeen nousuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?