"Saudi-Arabia on ISIS, joka onnistui"

Länsi suhtautuu tekopyhästi Saudi-Arabiaan, moittii algerialainen kirjailija The New York Timesissa.

21.11.2015 15:08 | Päivitetty 21.11.2015 15:21

– Lännen silmien ummistaminen Saudi-Arabialta on häikäisevää: maa tervehtii teokratiaa liittolaisenaan, mutta teeskentelee, ettei huomaa olevansa islamistisen kulttuurin tärkein ideologinen sponsori.

Näin tiukoin sanankääntein arvostelee länsimaiden suhtautumista Saudi-Arabiaan algerialainen kirjailija ja toimittaja Kamel Daoud esseessään, joka on julkaistu sanomalehti The New York Timesissa.

Daoud kiinnittää huomiota siihen, miten terroristijärjestö Isis (tai Daesh) syntyi ja millainen rooli Saudi-Arabialla on näytelmässä. Kirjailijan mukaan Saudi-Arabia ja Isis ovat ikään kuin saman Daeshin kaksi puolta: valkoinen ja musta versio.

Daoud huomauttaa, että länsimaat ovat halunneet pitää yllä strategisia suhteitaan maailman suurimpaan öljyntuottajaan Saudi-Arabiaan hinnalla millä hyvänsä.

Kirjailija muistuttaa, että Saudi-Arabian kuningashuone tukeutuu uskonoppineisiin, jotka legitimoivat, levittävät, saarnaavat ja puolustavat 1700-luvulla syntynyttä ääripuritaanista wahhabistista tulkintaa islamista.

– Saudi-Arabia on ISIS, joka onnistui, Daoud kärjistää.

Kirjailijan mielestä lännen taistelu terroristijärjestöä vastaan on likinäköistä, sillä ISIS on hänen mukaansa pikemminkin kulttuuri kuin sotajoukko. Vaikka ISIS kukistettaisiin, ongelman perimmäiset syyt eivät ratkeaisi.

– Daeshilla on äiti: Irakin valtaus. Mutta sillä on myös isä: Saudi-Arabia uskonollis-teollisen kompleksinsa kanssa. Vasta kun tämä ymmärretään, voidaan voittaa sota, eikä vain taistelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?