Startup kyllästyi verikännyköihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Startup kyllästyi verikännyköihin

Tinakaivoksen työntekijä Itä-Kongossa lokakuussa 2012.

Julkaistu: 17.11.2015 21:08

Hollantilaisyritys Fairphone aloitti kampanjoimalla elektroniikkateollisuuden käyttämiä konfliktimineraaleja vastaan, mutta päätyi sitten valmistamaan omia puhelimia.

Se tuntui tehokkaammalta tavalta vaikuttaa, Fairphonen perustaja ja toimitusjohtaja Bas van Abel kertoo Reutersin haastattelussa.

– Olemme pystyneet näyttämään, että eettisille tuotteille on valtava kysyntä, van Abel sanoo.

Puhelimia on tosin myyty vasta 60 000, mikä on aika vähän verrattuna isoihin valmistajiin. Esimerkiksi Applen iPhone 6S ja 6S Plus -puhelimia meni heti ensimmäisenä viikonloppuna 13 miljoonaa.

Puhelimissa käytetään noin 40 mineraalia. Esimerkiksi Kongossa osa kaivoksista on aseellisten ryhmittymien hallussa.

Myös Fairphone tuo tinaa ja tantaalia Kongosta, vaikka sen ei olisi pakko.

– Olisimme voineet vain mennä Australiaan ja hankkia materiaalit sieltä, missä kaivosten työskentelyolosuhteiden pitäisi olla kunnossa.

Fairphonen tavoitteena on kuitenkin tukea talouksia, jotka investointeja eniten tarvitsevat. Silloin tosin joutuu ostamaan mineraaleja kaivoksista, joiden olosuhteissa olisi kosolti parannettavaa.

Niitä pyritään kehittämään "realistisella tavalla", van Abel sanoo.

– Sanomme, ettei meidän tarvitse ratkaista kaikkea kerralla, vaan askel askeleelta. Ja otamme kuluttajan mukaan matkalle.

Fairphone yrittääkin olla avoin ja läpinäkyvä. Se näkyi esimerkiksi silloin, kun kongolainen virkamies pyysi lahjuksia, jotta yritys pääsisi kuvaamaan kaivokselle.

Ensimmäiseksi Fairphone tviittasi tapauksesta – ja asiaa harkittuaan päätyi sitten maksamaan lahjukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?