Ministeriö linjasi – asuntolaina voi kallistua

Asuntolainojen hinnoittelu voi kallistua, mikäli oikeusministeriön työryhmän ehdotukset menevät läpi.

16.11.2015 20:26 | Päivitetty 16.11.2015 20:29

Oikeusministeriön työryhmä julkisti tänään asuntolainoja koskevan ehdotuksen, joka toteutuessaan aiheuttaa huolta pankeille. Tämä tunnustetaan myös Nordeassa.

Asuntoluottotyöryhmä esittää, ettei pankki voisi asuntolainaehdoissa vaatia vähintään korkomarginaalia maksettavaksi tilanteessa, jossa viitekorko laskee alle nollan. Tämä on ehtona useimmissa uusissa asuntoluottosopimuksissa.

Esitys iskee suoraan pankkien leipäpuuhun eli rahoituskatteeseen, joka muodostuu käytännössä talletusten ja antolainauksen välisestä korkoerosta.

Äärimmilleen vietynä viitekoron painuminen negatiiviseksi imaisisi asuntolainan kokonaiskoron lähelle nollaa tai jopa sen alle.

– Taloustilanne on tällä hetkellä aika erikoinen. Ei voida sulkea pois vaihtoehtoa, että viitekorot painuvat vielä enemmän negatiivisiksi. Euroopan keskuspankki puhuu lisäelvytyksestä, joka voisi painaa lyhyen pään euribor-korkoja entistä alemmaksi, toteaa Nordean Suomen vähittäispankin johtaja Topi Manner Taloussanomille.

Hänen mukaansa tämä merkitsisi sitä, että velanantajan ja velanottajan "roolit kääntyisivät ympäri". Eli pankki maksaisi velalliselle asuntolainasta.

– Jos markkinakorot laskevat oikein negatiivisiksi voisi asuntolainan kokonaiskorko mennä ainakin teoriassa negatiiviseksi. Tämä olisi pankeille ymmärrettävästi aika vaikea tilanne, koska se pienentää korkokatetta, Manner sanoo.

Hänen mukaansa työryhmän ehdotuksen läpimeno merkitsisi sitä, että pankkien pitäisi ottaa tämä asuntolainojen hinnoittelussa huomioon. Finanssivalvonta ja pankkien asiakasnäkökulmaa edustava Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE ovat asiasta huolissaan.

– Tässä suhteessa olemme Finanssivalvonnan ja FINE:n kanssa samoilla linjoilla, Manner sanoo.

Nordean asuntolainojen marginaali vaihtelee tällä hetkellä hiukan alle prosentista noin kahteen prosenttiin. Keskimäärin toteutuneet marginaalit ovat Mannerin mukaan hiukan yli 1,2 prosentissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?