Ehdotus: Asuntolainaan katumusaika

Kuluttajan asemaa asuntolainojen haussa aiotaan parantaa monella eri tapaa.

16.11.2015 15:14

Oikeusministeriön asettama työryhmä on pohtinut asuntolainojen asemaa. Tulokset on tarkoitus kirjata kuluttajansuojalakiin.

Ehdotuksen mukaan kuluttajalla olisi oikeus peruuttaa asuntolainasopimus kahden viikon kuluessa. Nykyisin peruuttamisoikeus koskee vain etämyynnissä ja kotimyynnissä myönnettyjä asuntoluottoja.

Työryhmä ehdottaa myös uusia säännöksiä luottotarjouksen tekemiseen, luoton vakuuden arviointiin, neuvontapalveluihin ja valuuttaluottoihin. Kuluttajalla olisi oikeus muuttaa muussa valuutassa kuin euroissa myönnetty asuntolaina euromääräiseksi.

Uutta olisi luoton kytkykaupan kielto, joka koskisi sekä asuntoluottoja että muita kuluttajaluottoja. Luottotarjouksen ehtona ei saisi olla, että kuluttaja tekee samalla sopimuksen toisesta rahoituspalvelusta, kuten vakuutuksesta.

Luotonantajan olisi annettava asuntoluottoa koskevat tiedot kuluttajalle vakiolomakkeella ennen luottosopimuksen tekemistä. Tällä on tarkoitus helpottaa tarjolla olevien asuntoluottojen vertailua.

Vertaislainoihin rekisteröinti

Lisäksi työryhmä ehdottaa nopeati kasvaville vertaislainoille uutta sääntelyä. Vertaislainalla tarkoitetaan käytännössä yksityisen kuluttajan toiselle kuluttajalle myöntämää luottoa välittäjän kautta.

Työryhmä ehdottaa, että vertaislainojen välittäjän olisi rekisteröidyttävä samalla tavalla kuin kuluttajaluottojen tarjoajan. Edellytyksenä rekisteröinnille olisi välittäjän luotettavuus ja luottotoiminnan tuntemus. Rekisteriä ylläpitäisi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Vertaislainat rinnastettaisiin lainsäädännössä kuluttajaluottoihin. Välittäjän olisi huolehdittava esimerkiksi siitä, että luotosta ei peritä korkokaton ylittäviä korkoja tai maksuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?