Suosittu asuntolainakorko romahti miinukselle – kannattaako kikkailu?

Asunnon ostajalle viimeiset vuodet ovat olleet lainakorkojen kannalta hyviä. Viime viikon perjantaina kuuden kuukauden euribor painui miinukselle. Kannattaako nyt harkita viitekoron vaihtoa?

10.11.2015 6:01 | Päivitetty 10.11.2015 8:35

Korkojen ennakoidaan pysyvän matalana ainakin seuraavan vuoden. Viime viikolla Kuntarahoitus kertoi, että se uskoo kuuden kuukauden euriborin laskevan seuraavan puolen vuoden aikana -0,07 prosenttiin. Tarkoittaako tämä, että nyt kannattaa harkita esimerkiksi 12 kuukauden euriborin vaihtamista lyhyempään?

Jos 12 kuukauden euriboriin sidotun viitekoron vaihtaisi kuuden kuukauden euriboriin, laina-aika lyhenisi kahdella kuukaudella, OP:n henkilöasiakkaiden pankkitoiminnan johtaja Jussi Huttunen kertoo Taloussanomille.

Esimerkki on laskettu 115 000 euron uudelle asuntolainalle, jossa on 20 vuoden maksuaika. Viitekorkona on 12 kuukauden euribor. Laskelma on tehty perjantain 6. marraskuuta koroilla.

OP:n osalta lainaesimerkissä on käytetty Helsingin OP:n hinnastoa.

Vaihto onnistuu jopa verkkopankissa

Ennen viitekoron vaihtamista kannattaa kuitenkin huomioida, että pankki perii viitekoron vaihtamisesta maksun. Maksut vaihtelevat pankeittain (katso taulukko jutun lopusta).

Puolen vuoden euriboriin vaihtaminen toisi esimerkkilainan tapauksessa asiakkaalle korkomaksuissa noin 55 euron säästön seuraavan puolen vuoden aikana, OP:n Huttunen kertoo.

OP:ssa viitekoron vaihtaminen maksaa 100 tai 200 euroa. Alhaisemman hinnan saa, jos on pankin keskittäjäasiakas. Vaihtoa pitää kysyä pankista. Vaihto onnistuu OP:ssa korontarkistuspäivän yhteydessä.

Danske Bankissa viitekoron vaihtamisesta voi päästä 60 eurolla, jos vaihdon tekee verkkopankin kautta korkokauden vaihtuessa. Maksu on suurempi, jos vaihdon haluaa tehdä konttorissa tai jos vaihdon tekee kesken korkokauden.

Nordeassa viitekoron vaihtaminen maksaa hinnaston mukaan 200 euroa. Vaihto ei kuitenkaan ole automatiikkaa, vaan neuvottelukysymys pankin kanssa, pankin lehdistöpäällikkö Anni Hiekkanen kertoo. Vaihto onnistuu konttorissa tai verkkotapaamisessa.

Nouseeko vai ei?

Vaikka koronvaihto ei maksaisi itseään takaisin ensimmäisen puolen vuoden aikana, vaihto voi kannattaa, jos uskoo kuuden kuukauden euriborin pysyvän negatiivisena vielä pitkään.

– Useamman vuoden aikajänteellä korkojen odotetaan nousevan, jolloin pidemmät viitekorot ovat asiakkaan kannalta perusteltua riskienhallintaa, Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo kuitenkin toppuuttelee.

Myös OP:n Huttunen katsoo, että nousevien korkojen aikana pidempi viitekorko on parempi vaihtoehto, sillä se nostaa asiakkaan maksamaa korkoa lyhyttä korkoa hitaammin.

12 kuukauden euribor suosituin

Suomen Pankin keräämien tilastojen mukaan suosituin asuntolainan korko on euribor. Pankkien omiin prime-korkoihin, kiinteisiin korkoihin tai muihin korkoihin sidottuja uusia asuntolainasopimuksia tehdään murto-osa euribor-sidonnaisiin verrattuna.

Euribor-koroista suosituin asuntolainojen viitekorko on 12 kuukauden euribor, johon syyskuussa nostetuista uusista asuntolainoista sidottiin 61,6 prosenttia.

Toiseksi suosituin euribor-viitekorko oli kuuden kuukauden euribor, jonka osuus oli 29,5 prosenttia kaikista syyskuussa nostetuista euromääräisistä asuntolainoista.

Muiden kuin euribor-korkojen osuus oli 3,9 prosenttia.

Viitekoron vaihtamisen kulut eri pankeissa 12 kk euriborin vaihto 6 kk euriboriin, €

PankkiKulutOP*100-200Danske Bank**60-120Nordea200* Keskittäjäasiakkaalle 100 euroa / laina, muille 200 euroa / laina. Maksuun voi käyttää OP-bonuksia. ** Verkkopankissa 60 euroa, konttorissa 120 euroa korkokauden vaihtuessa. Vaihto kesken korkokauden 100 euroa + pankille koituvat kulut.  Lähde: OP, Danske Bank, Nordea

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?