Maailmantalouden kasvuennuste laski jälleen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailmantalouden kasvuennuste laski jälleen

Julkaistu: 9.11.2015 13:21

Talousjärjestö OECD on alentanut arviotaan maailmantalouden kasvusta tänä ja ensi vuonna.

Taustalla on pitkälti kehittyvien talouksien kasvun hidastuminen, joka on alkanut vaikuttaa kehittyneiden teollisuusmaiden kuten Saksan ja Japanin talousnäkymiin.

OECD ennakoi maailmatalouden kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia, kun ennuste vielä keväällä oli 3,1 prosenttia. Ensi vuoden ennusteen talousjärjestö on pudottanut 3,3 prosenttiin 3,8 prosentista. Vuoden 2017 kasvuennuste on 3,6 prosenttia.

– Globaalit kasvunäkymät ovat heikentyneet tänä vuonna. Maailmantalouden kasvunäkymiä varjostaa erityisesti kehittyvien talouksien kasvun jarruttaminen, OECD toteaa syysennusteessaan.

Järjestö povaa, että euroalueen kitulias kasvu alkaa vähitelleen voimistua. Kasvu saa tukea Euroopan keskuspankin (EKP) elvyttävästä rahapolitiikasta ja alhaisesta öljyn hinnasta. Tälle vuodelle OECD ennustaa valuutta-alueelle 1,5 prosentin kasvua. Ensi vuonna kasvu voimistuisi 1,8 prosenttiin ja vuonna 2017 1,9 prosenttiin.

Suomi jää selvästi jälkeen euroalueen yleisestä vauhdista. OECD arvioi, että Suomen kansantuote supistuu 0,1 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna oltaisiin jo 1,1 prosentin ja seuraavana vuonna 1,6 prosentin kasvussa.

Yhdysvalloissa talouskasvu liikkuu 2,5 prosentin tuntumassa vuosina 2015-2017, OECD ennustaa. Kiinan kasvu on hidastuvalla uralla. Tänä vuonna kasvu putoaa alle seitsemän prosentin eli 6,8 prosenttiin. Ensi vuodelle talousjärjestö ennnustaa 6,5 prosentin ja seuraavalle vuodelle 6,2 prosentin kasvua.

Venäjän talous sukeltaa ennusteen mukaan neljä prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonnakin ollaan vielä hienoisesti miinuksella, mutta vuonna 2017 kansantuote kääntyisi jo kasvuun. Brasilian ennusteita OECD on heikentänyt, ja arvioi nyt Etelä-Amerikan suurimman talouden supistuvan 3,1 prosenttia tänä vuonna ja 1,2 prosenttia ensi vuonna. Vuonna 2017 talous olisi jo lähes kaksi prosenttia plussalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?