Sijoitusyhtiö: EU kaaoksessa – rajojen sulkeminen vain ajan kysymys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoitusyhtiö: EU kaaoksessa – rajojen sulkeminen vain ajan kysymys

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.11.2015 20:59, Päivitetty 6.11.2015 20:54

Sijoituspalveluyhtiö Frontin mukaan EU:n poliittinen kriisi on syvenemässä ja vain EKP voi helpottaa tilannetta elvytyksellä.

Euroopan unionin kasvavat poliittiset ongelmat huolettavat sijoituspalveluyhtiö Front Capitalin analyytikoita.

Frontin mukaan EU:n turvapaikanhakijakriisi ei ole "millään tavalla" laantunut, koska lokakuussa EU:n saapui Välimeren yli 220 000 ihmistä.

Front arvioi, että paineet rajavalvonnan tehostamiseen ja rajojen sulkemiseen kasvavat, kun useassa maassa sisäpoliittiset jännitteet ovat lisääntyneet. Saksassa liittokansleri Angela Merkelin asema ja suosio on heikentynyt dramaattisesti, kun Saksa ei kykene vastaanottamaan kasvavia tulijamääriä.

– Turvapaikanhakijoiden siirto ja "taakan jakaminen" on osoittautunut kuolleeksi sopimukseksi. Rajojen sulkeminen on vain ajan kysymys, Frontin analyytikot kirjoittavat kuukausikatsauksessa.

Siirtolaiskriisin lisäksi Kreikan velkaongelmat alkavat nousta uudelleen uutisiin, kun on selvinnyt, että Kreikka ei ole toteuttanut juuri lainkaan kolmannen säästöohjelman toimia.

Muita EU:n "ongelmapesäkkeitä" ovat Frontin mukaan Espanjan Katalonian itsenäisyyspyrkimykset, Britannian mahdollinen EU-ero ja Ranskan presidentinvaalit, joissa EU-kriittisen Kansallisen rintaman menestys siirtäisi EU:n ja euron kriisin "aivan uudelle tasolle".

– Euroalueen ja EU:n poliittinen kriisi on syvenemässä, eikä tässä tilanteessa ole muita toimijoita kuin Euroopan keskuspankki, joka voi yrittää helpottaa tilannetta keventämällä rahapolitiikkaa entistäkin enemmän, Front ennustaa.

Euroopan keskuspankki vihjaisi kokouksessaan lokakuussa rahapoliittisesta lisäelvytyksestä joulukuussa.