Eläkeläiset tyrmistyivät – 27 000 eläkkeensaajaa putoaa pienituloisiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eläkeläiset huolestuivat – 27 000 putoaa pienituloiseksi

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL arvostelee kovin sanoin hallituksen eläkeläisiin kohdistuvia leikkauksia.

30.10.2015 18:44

EKL siteeraa eduskunnantietopalvelun laskelmia, joiden mukaan ainakin 27 000 eläkkeensaajaa putoaa leikkausten vuoksi pienituloisuusrajan alapuolelle.

Liitto uskoo luvun vielä kasvavan, sillä sen mukaan laskuissa ei ole huomioitu eläkeläisten lääke- ja matkakorvauksiin suunniteltuja säästöjä.

– EKL on seurannut erittäin huolestuneena, jopa pelonsekaisin tuntein sitä, miten nykyisen hallituksen hallitusohjelman kirjaukset vaikuttavat eläkkeensaajien taloudellisen aseman heikentymiseen tulevaisuudessa. Pelkomme vain vahvistui hallituksen julkaistua valtion talousarvion vuodelle 2016, liitto toteaa lausunnossaan.

Suurin yksittäinen muutos kohdistuu eläkkeensaajien asumistukeen, joka oli aiemmin tarkoitus lakkauttaa erillisenä järjestelmänä, jolloin valtio olisi säästänyt 90 miljoonaa euroa. Myöhemmin hallitus kertoi, että se huojentaa leikkausta 30 miljoonalla eurolla.

– Iäkkäämmille eläkkeensaajillemme on täysin mahdoton ajatus, että he hakisivat toimeentulotukea, johon ilman muuta olisivat oikeutettuja. "Sosiaaliluukulle" meno on erittäin monelle häpeä, jota he eivät kohdalleen halua ottaa. On tutkittua tietoa siitä, että valtava määrä kansalaisiamme jättää toimeentulotuen hakematta, vaikka siihen olisi oikeus. Tämä on etenkin ikäihmisten kohdalla erittäin yleistä, liitto toteaa.

Pienituloisuuden kuukausituloraja oli vuonna 2013 1190 euroa kuukaudessa. Kolmasosa suomalaisista eläkeläisistä sai vuoden 2013 lopussa alle 1 100 euron suuruista eläkettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?