Yhden lapsen politiikka päättyy Kiinassa

Kiina on päättänyt lopettaa vuosikymmeniä voimassa olleen yhden lapsen politiikan, BBC kertoo.

29.10.2015 13:17 | Päivitetty 29.10.2015 13:29

Pariskunnat saavat Kiinassa vast'edes hankkia kaksi lasta, kun aiemmin raja on ollut yksi lapsi. Yhden lapsen politiikka on ollut voimassa vuodesta 1979.

Asiasta kertova BBC siteeraa uutisessa Kiinan kansallista uutistoimisto Xinhuaa.

Yhden lapsen politiikkaa höllennettiin jo vuoden 2013 lopulla, mutta tuolloin perheiden piti täyttää tietyt kriteerit saadakseen hankkia toisen lapsen. Nyt raja siirtyy kahteen lapseen kaikilla.

Kiina rajoitti lastenhankintaa hillitäkseen väestönkasvua, mutta nyt väestön vanheminen on luonut kansanpuolueelle paineita purkaa rajoitus. Työikäinen väestö supistui ensi kertaa vuonna 2012. Osa asiantuntijoista arveli, että Kiinasta voi tulla ensimmäinen maa, josta tulee vanha ennen kuin siitä tulee rikas.

Lievimmillään toisen lapsen hankkimisesta on saanut sakkoja. Pahimmillaan nainen on pakotettu aborttiin ja jopa sterilisoitu. Yhden lapsen politiikka on johtanut myös valtavaan sukupuolten epäsuhtaan, koska poikalapset ovat olleet toivotumpia.

Joidenkin kriitikoiden mielestä Kiinan olisi pitänyt purkaa yhden lapsen politiikka jo aikoja sitten.

– Tällä ei tule olemaan mitä vaikutusta ikääntyvän yhteiskunnan ongelmaan, mutta tämä muuttaa monien nuorten perheiden elämää, Kiinan demografiaan perehtynyt asiantuntija Wang Feng sanoi uutistoimisto Reutersille.

Yhden lapsen politiikan arvioidaan estäneen tähän mennessä noin 400 miljoonaa syntymää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?