Työministeri Lindström: Työttömiä ja muuttajia ei pidä laittaa vastakkain - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turvapaikanhakijat etsivät jo töitä –"Joukossa työhaluista väkeä"

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan työn tekeminen on paras kotouttaja. Hänestä työttömiä, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia ei saa laittaa vastakkain.

26.10.2015 14:00 | Päivitetty 26.10.2015 14:16

Työllisyystilanne on vastaisuudessakin vaikea. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ennusteen mukaan työttömyysaste kohoaa tänä vuonna 9,5 prosenttiin ja ensi vuonna 9,7 prosenttiin. Jos ennuste toteutuu, ensi vuonna Suomessa on 370 000 työtöntä työhakijaa.

Samaan aikaan työvoiman tarjonta kasvaa. TEMin neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo kertoi ministeriön työmarkkinaennusteen julkistustilaisuudessa, että se näkyy etenkin nuorissa. 25–35-vuotiaista jo kymmenen prosenttia on maahanmuuttajataustaista. Koko väestöstä heitä on nelisen prosenttia.

Vaikka muuttajien määrä väheni alkuvuonna viime vuoden vastaavasta ajasta, Suomen väestönkasvu perustuu heihin. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu loppukesällä ei näy vielä virallisissa tilastoissa.

Arviot Suomeen tulevien määrästä ovat vaihdelleet paljon. Maahanmuuttovirasto on linjannut, että Suomeen voi saapua tänä vuonna noin 50 000 turvapaikanhakijaa. Jos puolet saa oleskeluluvan ja heistä 80 prosenttia on työikäisiä, heillä on Alatalon mukaan suhteellisen suuri vaikutus työvoiman tarjontaan.

Työvoiman tarjontaa lisää myös se, että yli 60-vuotiaat pysyvät yhä pidempään työmarkkinoilla.

Muuttajien osaaminen selvitettävä heti

Ministeri Lindströmin mukaan yhtälö on herkkä ja vaikea. Hän huomautti, että siihen liittyy riskejä.

– Missään nimessä ei ole tarkoitus laittaa vastakkain kotimaisia työttömiä, muuttajia ja turvapaikanhakijoita, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Jotta maahanmuutto olisi Suomen kannalta hyvä asia, tulijoiden osaaminen on kartoitettava mahdollisimman pian, ministeri tähdensi.

– Kun tiedämme, mitä he osaavat, millainen koulutus heillä on ja onko heillä intoa ryhtyä esimerkiksi yrittäjäksi, osaamme ohjata heitä oikeisiin paikkoihin.

Paljon on Lindströmin mukaan vielä tehtävä. Yksi kysymys on, saako turvapaikanhakija tehdä työtä prosessin ollessa kesken esimerkiksi silloin, kun hän on saanut kielteisen päätöksen, mutta valittanut siitä.

Lindström pohti myös tällaisessa tilanteessa olevan turvapaikanhakijan työllistäneen yrittäjän asemaa ja sitä, miten tieto mahdollisesta kielteisestä päätöksestä kulkeutuu hänelle.

– Jos yrittäjä ei saat tietoa, syyllistyykö hän johonkin?

Suomeen muuttaneet kasvattavat työvoiman tarjontaa 0,5–1 vuoden viiveellä. Silti osa turvapaikanhakijoista on jo käynyt työvoimatoimistoissa katsomassa työpaikkoja.

– On erittäin positiivista, että joukossa on työhaluista väkeä, Alatalo lisäsi.

Työttömyysturvan leikkaus ei luo työpaikkoja

TEM arvioi, että työllisyysaste painuu ensi vuonna 68,1 prosenttiin. Jotta julkinen talous olisi kestävällä pohjalla, työllisyysasteen pitäisi Lindströmin mukaan olla selvästi yli 70 prosenttia.

Synkistä näkymistä huolimatta Lindström huomautti, että työllisten lasku näyttää onneksi laantuvan. Ennusteessa arvioidaan, että teollisuudessa työllisyyden lasku hidastuu. Palvelualat ja rakentaminen kasvavat jo hieman ensi vuonna.

Työllisyyden kannalta teollisuuden toipuminen olisi tärkeää, koska teollisuus ostaa myös paljon palveluita.

Hallitus aikoo leikata työttömyysturvaa. Lindström myönsi, että leikkaukset eivät tuo yhtään työpaikkaa, mutta niillä pyritään aktivoimaan työttömiä passiivisen tuen sijaan. Valtionvarainministeriö on laskenut, että toimella saataisiin 10 000 ihmistä töihin. Sen lisäksi elinkeinopolitiikan pitää Lindströmin mukaan tukea työpaikkojen lisäämistä.

– Koko ajatukselta putoaa pohja, jollei työpaikkoja synny, Lindström huomautti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?