Vuokra-asuntomarkkinoilla kuumenee ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Välittäjä: Turvapaikanhakija-efekti alkaa näkyä ensi vuonna

Julkaistu: 22.10.2015 17:18, Päivitetty 22.10.2015 17:54

Turvapaikanhakijoiden muutto ja sijoitusasuntojen kysyntä ruokkivat hintakierrettä erityisesti pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoilla ensi vuonna. Näin arvioi Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja.

Kiinteistönvälitysyhtiö Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki arvioi, että kasvukeskusten vuokra-asuntojen neliöhinnat laukkaavat kovaa myös ensi vuonna.

Vuokrien kasvu on jo pitkään jatkunut kolmen, neljän prosentin luokkaa. Vähintäänkin sama tahti jatkuu Asteljoen mukaan ensi vuonna.

– Yleiseen talouskehitykseen nähden se tekee vuokra-asumisesta reaalisesti yhä kalliimpaa ja kalliimpaa. Vuokralaisen näkökulmasta kasvu on rajua.

Asuntomarkkinat jatkavat eriytymistä kasvukeskuksissa ja muuttotappiokunnissa, mutta hintoja nostaa Asteljoen mukaan kaksi lisäseikkaa, jotka vahvistavat hintakierrettä ylöspäin. Turvapaikanhakijat ja sijoitusasuntojen kysyntä.

Huoneistokeskuksessa arvioidaan, että maahanmuutto ohjautuu lopulta suurimpiin kaupunkeihin, jolloin asuntosijoittaminen on yhä kannattavampaa.

– Vastaanottokeskukset ovat maakunnissa, mutta jos ja kun turvapaikanhakijat saavat myönteisiä päätöksiä, eivät he tietenkään jää näille paikkakunnille vaan hakeutuvat pääkaupunkiseudulle. Se tulee näkymään vuokra-asuntokysyntänä, joka puolestaan ruokkii yhä enemmän sijoitusasuntojen kysyntää, Asteljoki sanoo.

Ilmiö alkaa hänen mukaansa näkymään hiljalleen ensi vuoden aikana.

Isompien asuntojen kysyntä piristyi

Huoneistokeskuksen tämänpäiväisen asuntokatsauksen mukaan kesä ja alkusyksy ennustivat vilkasta syksyä asuntokaupoilla, mutta syyskuussa tahti hiljeni. Kauppamäärät nousivat koko maassa kolme prosenttia kuukauden takaisesta. Vanhoissa asunnoissa kauppa kävi.

Helsingissä vauhti oli sen sijaa kovaa syyskuussa. Helsingissä myytiin asuntoja 17 prosenttien enemmän kuin vuosi sitten.

– Pitkään on puhuttu pienet yksikö ja kaksiot käyvät kasvukeskuksissa kuumasti kaupaksi. Uusi ilmiö on, että nyt ollaan selvästi menty isompaan luokkaan: kolmioihin, neliöihin ja myös omakotitaloihin.

– Se on luonnollista, koska patoutunutta kysyntää on ollut jo pitkään, ja on odotettu koska se lähtee purkautumaan. Nyt purkautumista on havaittavissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?