Kiinteistönvälittäjältä vaaditaan huolellisuutta ja valppautta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Iso koti olikin mini – mihin voi enää luottaa?

Kun asuntokaupassa kaikki ei mene nappiin, ostaja, myyjä tai molemmat voivat syyttää kiinteistönvälittäjää. Välittäjän pitää kertoa putkiremontista, mutta hänen ei tarvitse tutkia talon rakenteita.

22.10.2015 6:01 | Päivitetty 22.10.2015 7:15

Aluehallintovirastoille ja kuluttajariitalautakunnalle tulee vuosittain satoja välittäjiä koskevia valituksia. Lisäksi erimielisyyksiä käsitellään oikeudessa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jouko Rikkilä sanoo, että valtaosa välitysliikkeistä toimii oikein hyvin, mutta valitettavasti osa oikoo mutkia.

Kuluttajariitalautakunnan ylitarkastajan Timo Mason mielestä ongelmat ovat yleensä tahattomia. Tietoinen härski vedätys on harvinaista.

Jurinet-lakitoimisto ollut mukana monessa asuntokauppaoikeudenkäynnissä. Toimitusjohtaja Markus Talvio kertoo, että välitysliikkeet joutuvat vastuuseen aika usein huolimattomuuden vuoksi.

– Joku asia on vain jäänyt tarkastamatta tai kirjaamatta kauppakirjaan.

Asunto oli luvattua pienempi

Välittäjältä vaaditaan valppautta. Vaikka taloyhtiön hallituksen pitää tehdä korjaussuunnitelma vuosiksi, hallitusten osaaminen ja viitseliäisyys vaihtelee. Isännöintiäkin on monenlaista, eivätkä kaikki tiedot välttämättä päädy asiakirjoihin ainakaan täydellisinä.

Välittäjällä on todistustaakka. Jouko Rikkilä muistuttaa, että on tärkeää, että hän dokumentoi asiat niin, että hän pystyy näyttämään tapahtumien kulun.

Markus Talvio poimi Taloussanomien pyynnöstä Jurinetin hoitamia oikeusjuttuja ja tuomioistuinten ratkaisuja.

Yhdessä tapauksessa huoneisto osoittautui pienemmäksi kuin myyntiesitteessä oli väitetty. Välittäjä oli luottanut isännöitsijältä saamiinsa asiakirjoihin, mutta osapuolet eivät tienneet, mistä tieto oli saatu ja miten pinta-ala oli mitattu. Oikeus määräsi välitysliikkeen korvauksiin, koska välittäjän pitäisi varmistaa, että pinta-ala perustui luotettavaan mittaukseen.

– Tilanteelta olisi vältytty, jos kauppakirjassa olisi kerrottu, että pinta-alatieto on tarkistamaton ja epäselvä, Talvio sanoo.

Putkiremontti oli tehty – osin

Yhdessä tapauksessa välittäjä oli kertonut, että paritaloasunnossa on tehty putkiremontti, mutta ei ollut maininnut, että yläkerrassa oli vielä vanhoja putkia. Tieto olisi ollut olennainen ostajalle, joka ei halunnut taloa, jossa remontti oli ajankohtainen.

Kaupanteon jälkeen vanha putki hajosi ja syntyi vesivahinko. Myyntineuvottelija myönsi, että esitteessä oli virhe. Käräjäoikeus hylkäsi korvausvaatimukset, mutta hovioikeus määräsi välitysyhtiön maksamaan ostajalle.

Toisessa jutussa 1960-luvulla rakennetussa talossa ei oltu tehty putkiremonttia. Taloyhtiö päätti remontista pari vuotta kaupan jälkeen. Myyntiesitteessä oli mainittu putkien kuntotutkimus ja niiden uusimistarve, mutta välittäjä ei ollut selvittänyt sitä ostajalle. Hän viittasi yleiseen elämänkokemuksen. Yleensä putkiremontti pitää tehdä tuon ikäiseen taloon, jollei sitä ole vielä tehty.

Se ei riittänyt, vaan välitysliike tuomittiin korvauksiin huolimattomuuden vuoksi. Epäselvyyttä ei Markus Talvion mukaan olisi tullut, jos kauppakirjaan olisi kirjattu, että ostaja on tutustunut kuntotutkimukseen ja tietoinen putkien uusimistarpeesta.

Talolla ei ollut rakennuslupaa

Asemakaavat voivat olla monimutkaisia. Niiden tulkinta ja tehdyt muutokset aiheuttavat välillä ongelmia. Jouko Rikkilän mukaan toisinaan tulee myyntiin luvatta rakennettuja asuntoja tai piharakennuksia.

Markus Talvio kertoo VR:n vanhan asemamestarin talon kaupasta. Välitysliike ei ollut selvittänyt ostajalle asemakaavan merkitystä ja talolta oli puuttunut rakennuslupa. Jos se olisi palanut, ostajat eivät olisi voineet rakentaa uutta tilalle.

– Oli selvää, että välitysliike oli ollut huolimaton ja vastuussa.

Se oli mennyt konkurssiin. Oikeudenkäynnin ja erilaisten käänteiden jälkeen rakennusliike suostui korvaamaan vahingot.

Myyjäkin voi huijata. Markus Talvio kertoo tapauksesta, jossa uudehkosta omakotitalosta paljastui poikkeuksellisen törkeitä rakennusvirheitä ja ilmeisesti talon tarkastuspöytäkirjojakin on väärennetty. Lisäksi tontille oli dumpattu jopa satoja kuutioita rakennusjätettä, mistä kunta on aloittanut ympäristörikostutkinnan.

Välittäjältä ei Talvion mielestä voida edellyttää rakenteisiin perehtymistä ja niiden avaamista tai maan kaivamista.

– Ostaja ja välittäjät voivat tiettyyn pisteeseen saakka luottaa siihen, mitä heille kerrotaan. Molemmat voivat tulla petetyiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?